Bebeluşii sunt genii în matematică
Bebeluşii înţeleg ce se întâmplă în jurul lor cu o foarte mare precizie, este concluzia unui studiu efectuat de doctorul Elizabeth S. Spelke de la Universitatea Harvard, care a analizat modul în care nou-născuţii percep şi reacţionează la ceea ce îi înconjoară cu ajutorul vederii, scrie săptămânalul L'Express care citează New York Times.
Cercetările doctorului Elizabeth S. Spelke, axate pe simţul vederii la nou-născuţi, arată că bebeluşii înţeleg instinctiv că obiectele sunt independente unele de altele. Dacă un obiect este parţial ascuns, bebeluşul va căuta să descopere partea care nu se vede: mai întâi cu privirea, apoi cu pipăitul. Ceea ce este şi mai impresionant este faptul că, dacă a văzut înainte forma care este ascunsă, el poate să şi-o imagineze.
De asemenea, bebeluşii înţeleg, potrivit studiului citat, că un obiect nu poate trece prin altul şi ei percep traiectoriile urmate de persoane sau obiecte. Într-adevăr, potrivit experienţelor doctorului Spelke, un copil mic insistă mult pe o maşinuţă pe care o împinge de zor ca s-o facă să treacă printr-un perete.
Cei foarte mici sunt şi foarte buni la matematică. Ei pot mai ales să estimeze cantităţile. Astfel, în faţa unei cutii în care se află 80% mingi de ping-pong albe şi 20% roşii, ei sunt foarte miraţi dacă un adult scoate de acolo mai multe mingi roşii decât albe.
Ei folosesc, de asemenea, indici geometrici şi percep limitele unui spaţiu. Atunci când pot să meargă, în funcţie de forma încăperilor în care se află, ei vor să urmeze direcţii diferite ca să facă noi descoperiri.
Potrivit aceluiaşi studiu, bebeluşii preferă în mod evident persoanele care folosesc o limbă pe care au mai auzit-o. De exemplu, un bebeluş din Boston va arăta în mod natural mai mult interes pentru o persoană anglofonă decât pentru una francofonă.
agerpres.ro