Cât ne va costa în acest an Paştele?
Creşterea preţurilor de consum va fi resimţită pe deplin în perioada pregătirilor către sărbătorile pascale din acest an. Dacă anul trecut o masă de Paşti a costat circa 800 lei anul acesta ea va ajunge la peste o mie lei. Şi asta dacă luăm în calcul doar strictul necesar. Doar pentru călătoriile în transport preţurile au rămas neschimbate. Pentru 100 km de drum pasagerii achită aproximativ 37 de lei ca şi anul trecut.
În anul 2011, coşul minim de consum a constituit 1386 lei iar anul acesta el a ajuns la 1502,8 lei.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, preţurile de consum în februarie au crescut cu 0,9 la sută faţă de aceiaşi perioadă a anului 2011. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat la ouă dietetice – cu 10,2%, legume proaspete – cu 4,5 % (inclusiv: morcov – cu 11,4%, sfeclă roşie – cu 9,2%, varză - cu 5,3%, roşii şi castraveţi proaspeţi – cu cîte 4,0% şi alte rădăcinoase – cu 6,8%), slănină – cu 4,3%, băuturi alcoolice – cu 3,8% (inclusiv votca – cu 18,3%), peşte şi produse din peşte – cu 2,6%, fructe proaspete – cu 1,7%.
Cel puţin 1100 de lei pentru o masă de Paşti
În acest an vom achita în jur de 1100 de lei pentru o masă de sărbătoare pentru patru persoane, care conţine doar strictul necesar: miel, pască, cozonac, ouă roşii, produse din carne, caş, legume, fructe şi dulciuri.
Tradiţionalul miel, anul acesta va ajunge să coste circa 300 lei, deoarece un kg de carne de miel ajunge să coste în jur de 70- 75 lei.
Potrivit vânzătoarelor de la tarabele din Piaţa Centrală din capitală, preţurile la produsele alimentare au crescut, în consecinţă cumpărătorii vor achita pentru zece ouă 16 lei,comparativ cu anul trecut de 12 lei. Deasemenea, anul acesta au crescut şi preţurile la carne. Dacă vom dori să avem pe masă slănină, nişte costiţe, pârjoale şi bătute, vom mai scoate câteva sute de lei.
Un kg de slănină ne costă 30 lei, unul de costiţe- 60 lei, pentru un kg de carne de porc, vom scoate 65- 70 de lei din buzunar iar pentru un kg de tocătură- 60- 65 lei.
Dacă ne gândim şi la răcituri, vom achita câte 50 de lei pentru un kg de picior de porc, sau peste 120 de lei pentru un cucoş de casă.
Cât priveşte salamurile, anul acesta ele variază între 90- 120 lei, iar pentru un kg de şuncă, vom achita cel puţin 85 de lei.
De pe masa de Paşti, nu va putea lipsi nici pasca sau cozonacul, astfel, vom putea procura de la piaţă, un cozonac la preţ de 9- 55 lei, şi pască la preţ de 30- 90 lei.
Sigur că vom dori să avem pe masă şi caş proaspăt de oi, şi legume, precum ceapa verde, roşiile, castraveţii, şi fructele.
Preţul unui kilogram de caş de oi variază de la 55 la 60 de lei.
La legume preţurile sunt de asemenea piperate. Pentru un kilogram de roşii vom achita în medie 30 de lei, iar pentru unul de castraveţi, aproximativ 25 de lei. Pentru o legătură de ceapă verde, vom plăti trei lei.
Cât priveşte fructele exotice, preţurile au rămas cam aceleaşi ca pe tot parcursul anului: un kg de banane ajunge până la 20 de lei, unul de portocale în jur de 18 lei, iar unul de clementine până la 26 de lei.
Drept urmare, după cele mai sumare calcule va trebui să scoatem din buzunar pentru o masă de Paşti de patru persoane. Dacă, însă, mai adăugăm cheltuielile pentru dulciuri şi băuturi, poate ajunge şi până la 1300- 1400 lei. Preţurile, în mare parte, sunt mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Un kg de bomboane poate să ajungă până la 115 lei, unul de biscuiţi până la 35 de lei, iar o sticlă de vin variază între 25 şi 60 de lei.
Vânzătorii de la tarabe au menţionat că mulţi dintre cumpărători anul acesta cumpără cantităţi mai mici de produse, chiar câte jumătate de kilogram. Unii doar întreabă fără a procura nimic.
Totuşi, majoritatea cumpărătorilor sunt gata să scoată din buzunare de la o mie la două mii de lei.
Amintim că rata inflaţiei pentru luna februarie 2012 a constituit 6,2 la sută. Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,6 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,3 la sută, nealimentare cu 0,2 la sută şi a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,3 la sută.