566

Comuniştii dezonorează tricolorul!

Experţii susţin că acestea sunt „primele rândunici” ale unui plan pus la cale de comunişti
Unul după altul, consiliile raionale și orașele comuniste „adoptă” steagul roș-albastru care este portdrapelul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). După Soroca, Edineţ, Cimişlia, consiliile orăşeneşti Drochia, Bălţi, Donduşeni şi unele consilii săteşti adoptă decizii privind arborarea drapelului bicolor alături de tricolor în faţa instituţiilor statului, în semn de nesupunere faţă de actuala guvernare.
Experţii susţin că acestea sunt „primele rândunici” ale unui plan pus la cale de comunişti prin care conducerea partidului îşi propune să continue politica de inventare a unei naţiuni – „naţiunea moldovenească”.
Consiliul local din Drochia a adoptat marţi o decizie care prevede ca pe toate clădirile importante din oraş să fie arborat steagul roş-albastru, Primarul localităţii, Igor Grozavu, care este membru PCRM, susţine că nu e nimic rău că „steagul lui Ştefan cel Mare” va fi arborat pe primăria din localitate. „Există Cancelaria de Stat, care se va pronunţa în privinţa legalităţii acestei decizii a Consiliului local. Eu sunt primar şi sunt obligat să mă supun. Dacă decizia va fi ilegală, steagul nu va fi arborat. Nu vreau să comentez nimic despre valoarea acestui drapel, dar vă asigur că m-am documentat”, zice primarul comunist.
Simbol al nesupunerii civice
La rândul său, preşedintele raionului Drochia, Andrei Marian, care este membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova, spune că decizia majorităţii comuniste e ilegală. „Comuniştii au primit indicaţii de la conducerea partidului şi, respectiv, au luat această decizie, care este una ilegală. E o acţiune politică la care ar trebui să reacţioneze în primul rând organele de drept. Condamn astfel de acţiuni şi sper ca acest drapel să nu fie arborat. În caz contrar, ne vom implica şi noi”, a spus liberal-democratul, care a fost ales în funcţie cu voturile comuniştilor.
Anterior, decizii similare au fost adoptate de consiliile orășenești din Bălţi, Cimișlia, Edineț şi Soroca. Steagurile roș-albastre au fost însă demontate de persoane necunoscute.
Doresc destabilizarea
Solicitat de JURNAL, Valentin Dolganiuc, fost vicepremier, comentator politic, e de părere că arborarea drapelelor bicolore comuniste face parte dintr-un scenariu mai vast al PCRM. „Ei vor neapărat să înlocuiască tricolorul cu acest drapel inventat de ei. În spatele unui simbol stă un neam, o credinţă şi, atunci când distrugi simbolul, distrugi această credinţă. Aşa au făcut comuniştii când au venit în '40, au distrus bisericile, religia înlocuindu-o cu simbolurile comuniste, Carl Marx şi Engels. Tricolorul este românismul nostru, integritatea naţională a neamului nostru. Distrugând tricolorul şi înlocuindu-l cu bicolorul, vor să continue politica de inventare a unei naţiuni – naţiunea moldovenească”, e de părere Dolganiuc.
AIE tace
Autoritățile centrale nu au reacţionat deocamdată la acţiunile din teritoriu ale comuniștilor. „Înţeleg tăcerea autorităţilor deoarece nu vor să creeze nişte stări de conflict. PCRM a declarat la plenară că nu se întoarce în parlament, nu se supune civic, nu recunoaşte nimic, nici preşedintele ales, nici acest parlament, că totul este neconstituţional. PCRM urmăreşte destabilizarea situaţiei. Nu m-aş mira dacă mâine-poimâine autorităţile locale din raioanele cu o majoritate comunistă nu se vor conforma deciziilor Guvernului sau Parlamentului”, a mai spus Dolganiuc.
Diacov: „E foaie verde”
Solicitat de JURNAL, liderul fracţiunii PDM, Dumitru Diacov, a declarat că personal n-ar dori să le acorde prea mare atenţie acţiunilor comuniştilor. „E foaie verde. Juriştii sunt cei care ar trebui să se pronunţe dacă are sau nu loc o profanare a simbolurilor de stat. Trebuie să existe o apreciere juridică pentru aceste acţiuni. Eu nu le-aş acorda prea mare atenţie”,a spus el.
Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM, a declarat pentru JURNAL că în curând vor veni cu o reacţie la aceste acţiuni. „Este o samavolnicie crasă. Există simbolurile de stat şi oricare alte simboluri duc la profanarea acestora. Noi vom veni în curând cu o reacţie oficială şi nu doar noi, ci şi organele statului, responsabile de respectarea legislaţiei în domeniu.”
Amintim că bicolorul nu este omologat oficial de către Consiliul Naţional de Heraldică şi nu este înregistrat în Armorialul General al Republicii Moldova. Din 2010, acesta este utilizat la acţiunile de protest ale PCRM şi ale socialiştilor.
Legea despre drapelul de stat din 2010 stipulează respectul faţă de acest simbol: „(1) Cetăţenii RM şi străinii aflaţi în RM sunt datori să manifeste respect faţă de Drapelul de Stat şi să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia. (3) Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, conducătorii persoanelor juridice şi persoanele fizice care arborează, utilizează sau reproduc Drapelul de Stat sunt obligaţi să asigure utilizarea corectă, demnitatea şi integritatea acestuia. (4) Utilizarea Drapelului de Stat cu încălcarea prevederilor prezentei legi, precum şi profanarea Drapelului de Stat prin murdărire, pătare, inscripţionare, desenare, aplicare a unor obiecte, ardere, călcare în picioare, utilizare în calitate de faţă de masă, husă de scaun, draperie etc. atrag răspunderea contravenţională saupenală stabilită de legislaţie.
 
point.md
0