405

SE NUMĂRĂ VOTURILE. TOŢI CEI 62 DE DEPUTAŢI AU VOTAT

 11.15 Comisia specială numără în prezenţa jurnaliştilor buletinele din urna de vot în sala de conferinţe a Palatului Republicii. 
 

11.05 Comisia specială numără buletinele neutilizate şi aplică pe ele ştampila "anulat".Sunt 39 la număr.
 
 În acelaşi timp, în urna de vot se află 62 de buletine.   

10.15 Deputaţii PL încearcă să-şi evidenţieze buletinele de vot. Ei pliază buletinele în formă triunghiulară înainte de a le arunca în urna de vot. 

09:45 Procedura de votare se desfăşoară în holul Parlamentului unde este amenajată o cabină de vot.
Buletinul de vot reprezintă o foaie A5. Pe faţa buletinului este imprimată stema statului şi numele candidatului Nicolae Timofti. Cel care va vota împotriva lui Nicolae Timofti va trebui să ştergă cu pixul numele candidatului pe buletinul de vot. Iar cel care votează pentru candidatul propus aruncă buletinul în urna de vot fără să aplice vreo modificare. Deputaţii nu au drepul să arate buletinul de vot. După închiererea scrutinului, comisia specială va sigila urna, iar apoi va merge să numere buletinele de vot în sala de conferinţe a Parlamentului.
 
09:35 Liderul PLDM, premierul Vlad Filat:
„În aceste 917 zile de guvernare, RM a demonstrat în interior şi exterior că are capacitatea necesară să-şi realizeze obiectivele.
Aduc mulţumiri pentru cele 917 zile de guvernare, îi mulţumesc dlui Ghimpu care a asigurat un mandat de preşedinte interimar şi actualului preşedinte interimar, dlui Lupu.
Expresia viaţa bate filmul este valabilă şi pentru noi. Am reuşit în 917 să transformăm duşmanii ţării noastre în prieteni.
An încercat să asigurăm un dialog între putere şi opoziţie, dar nu am reuşit deoarece vedem viitorul RM diferit.
Ştim ce avem de făcut, avem nevoie de stabilitate politică, eu am încredere că vom reuşi. În această zi, chiar avem nevoie ca Dumnezeu să ne ajute”

09: 25 Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ:
“Astăzi trebuie să facem mândri cetăţenii că ne-au acordat votul lor”.

09: 20 Mihai Godea: „Vom participa la un eveniment care va intra în istoria R. Moldova. Alegerea şefului statului va constitui doar startul unor acţiuni de reforme. Vă îndemn să punem capăt perioadei dificile din ţară şi să votăm preşedintele R. Moldova".

09:00 Igor Dodon: Astăzi vom avea claritate., anticipate sau președinte. Acest rol hotârâtor care ne revine, ne asumăm o responsabilitate pentru ceea ce va urma, dar și pentru critici, indiferent care va fi votul nostru. Am luat soluția de astăzi sub pressing, am discutat cu mulți cetățeni, iar în urma acestor discuții am decis să îl alegem pe Nicolae Timofti. Aveți voturile noastre.

08:50 Artur Reșetnicov: Astăzi asistăm la aceeași farsă, numită alegerea șefului statului. Aceeași actori odioși pregătesc amenințări. De aceea, fracțiunea PCRM deleagă reprezentanți pentru supravegherea alegerii șefului statului. Domnule, Nicolae Timofti, astăzi aveți posibilitatea să nu deveniți complice al uzurpatorilor.Vă îndemnă să vă retrageți din această alianță. Retragerea dvs ar înseamna ca REpublica Moldova să meargă pe cale corectă.

08:45 Ion Hadârcă (PL): Timp de doi am căutat diferite soluții pentru depășirea crizei. AIE a găsit cheița și azi va fi o zi istorică. Îmi exprim regretul față de opoziție că nu participă la această zi istorică. Opoziția devine extra-parlamentară și riscă să devină extra-legală sau chiar extra-statală. Nu acestea sunt princiipiile de care trbuiee să se conducă deputații, prioritățile tre să fie Integrarea europeana, asigurarea integrității, depășirea crizei economice.

08:17: Fragmente din discurcul lui Nicolae Timofti: Este o mare onoare să mă aflu în fața dvs în calitate de candidat la președinție. Recunosc că nu mă pricep atât de bine la politică, nu am facut politică și nu voi face nici pe viitor. Discursul meu va fi cetățenesc, ca cetățean mă doare că țara nu are președinte de 2 ani și că una dintre cele mai importante instituții din stat este paralizată. Prcocesele vitale sunt blocate de starea de incertitiunde din 2009 încoace. Astăzi nu veți întâlni în țară un om care să nu fie îngrojorat de nealegerea șefului statului. Alegerea președintelui nu e doar o problema  politicienilor ci a tutoror și de soluționare ei depinde soarta țării. Republica Moldova a ajuns la o răscuce și tre să aleagă ce vrea: haos sau stabilitate. Alegerea președintelui nu înseamnă soluționarea tutoror problemelor dar alegerea creează premise iar problemele le vom soluționa prin eforturi comune, astăzi constatăm că după 20 de ani de independență, R.Moldova se confruntă cu probleme sociale, poltice , pentru soluționare lor e nevoie ca realizările din ultimii ani să-și găsească contitnuitate și finalitate doar așa vom construi un stat modenr și cu un alt nivel de viață. Cea mai mare provocare este consilodarea societății. din păcate societatea este divizată pe critieri  poltiice, etnice, culturale.  Avem nevoie de o idee care ar uni întreaga societatea. Eu cred că această idee tre să devină integrarea europeana. Spre regret integrarea e precepută ca un proiect al guvernării și nu al societății. Voi conclucra pentru a duce reforme pentru a ajunge în europa și ridica nivelul de trai. UE este un spațiu de valori și bunăstare. Astăzi sunt forțe care încearcă să discrediteze proiectul de integrare europeană. Datoria mea va fi să explicăm că proiectul european urmărește modernizarea țării și nu are alternativă. Procesul de integrarea nu poate fi contrapus altor proiecte geopolitice, el este prea importan, este ireversibil. Țarile mici tre sa faca o politica deșteaptă. Republica Moldova rămâne un stat divizat din punct de vedere teritorial. Voi depune eforturi pentru depăşirea acestei situaţii. Salut şi apreciez reluarea negocierilor în formatul 5+2. Urmează să înlocuim forţele pacificatoare cu o misiune civilă. Voi veghea asupra respectării principiului separării puterilor în stat. Actuala Constituţie a pus temelia dezvoltării democratice a ţării noastre. Modificarea Constituţiei începută în anul 2000 nu a fost dusă până la capăt. Voi acorda tot suportul pentru perfecţionarea cadrului constituţional. O justiţie independentă este cheia succesului în dezvoltarea unei ţări. Depolitizarea organelor de drept este o condiţie obligatorie pentru dezvoltare. 
Voi depune eforturi pentru combaterea corupției. Trebuie să recunosc că în multe structuri ale statului există acest fenomen. Sunt conștient că vin la cârma celei mai sărace țări din Europa, de aceea pentru mine diminuarea sărăciei este o provocare. Se impune dinamizarea reformelor, care vor conduce al atragerea investițiilor, noi locuri de muncă, iar în rezultat vor crește defalcările la buget. Nu este un secret că reformele se fac în stabilitate politică, eu mă oblig să asigur stabilitatea politică.
   Știu că scopurile mele sunt ambițioase, dar sunt realizabile. Sunt sigur că situația Republicii Moldova se va schimba în următorii ani. Vor apărea noi locuri de muncă bine plătite, moldovenii plecați peste hotare vor reveni acasă, vom avea centre indistriale, iar într-un final R.Moldova va deveni o țară a oamenilor fericiți. Astăzi, vom face primul pas în acest sens. Așa să ne ajute Dumnezeu. 


08:15 Marian Lupu: Candidatul, Nicolae Timofti poate avea un discurs de până la 30-40 minute  
08:07 Tudor Deliu (PLDM) șeful comisiei speciale pentru alegerea președintelui ține un discurs dedicat procedurii de alegere a șefului statului.
8:06 Un grup de combatanți ai războiului de pe Nistru manifestă în fața Palatului Republicii în susținerea alegerii șefului statului
08:05 A început ședința parlamentului.

08:00 Câțiva comuniști au revenit în Parlament
Astăzi deputaţii aleg preşedintele Republicii Moldova. Singurul candidat este Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Şedinţa specială a Parlamentului va începe la ora 08.00, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele Republicii Moldova se alege cu voturile a 61 de deputaţi din 101 care formează legislativul. Până acum şi-au expus intenţia de a-l vota pe Nicolae Timofti 58 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană şi deputatul neafiliat Mihai Godea.
Voturile decisive sunt aşteptate de la grupul socialiştilor. Liderul acestuia, Igor Dodon, spune că partidul a luat deja decizia, dar a fost mandatat să o comunice în şedinţa Parlamentului, înainte de a se da startul procedurii de votare.
Deputaţii fracţiunii Partidului Comuniştilor au spus că vor boicota alegerile pentru că le consideră nelegitime.
Înainte de şedinţa specială a Parlamentului, urmează să se convoace şi Comisia specială pentru alegerea şefului statului pentru a decide definitiv dacă deputaţii vor vota cu ştampila specială „Votat 2012 Preşedintele Republicii Moldova” sau cu pixul. Membrii comisiei vor reveni la decizia lor anterioară după ce unii experţi au spus că votarea cu ştampila nu ar fi în conformitate cu norma legală.

Ca alegerile să fie considerate valide la ele trebuie să participe cel puţin 61 de deputaţi. Dacă preşedintele este ales şi Curtea Constituţională validează rezultatele, şeful statului îşi depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale în cel mult 45 de zile după alegeri. Mandatul este de 4 ani. Dacă preşedintele nu este ales, dar alegerile sunt considerate valide, va fi organizat un scrutin repetat.
 
timpul.md 
0