1150

Monumente de mii de lei în cimitirul animalelor din Chişinău

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20120314_0029/4.jpg 

Într-o pădure din Capitală a fost creat ilegal un „loc de veci" pentru prietenii patrupezi. Printre mormanele de gunoi, crengi uscate şi PET-uri aruncate la întâmplare se înalţă câteva zeci de monumente din granit şi marmură instalate pe mormintele animalelor.

„Celui mai bun prieten, Djec, care nu m-a trădat şi nu m-a muşcat niciodată", e gravat pe o placă din piatră. Căţelul Djec s-a stins din viaţă în 2010, la vârsta de patru ani.

Un alt patruped, Bax, a murit în 2001. Stăpânii i-au pus pe mormânt o piatră de granit pe care au scris „Câinelui drag". Locul este îngrijit, iar la căpătâi sunt flori artificiale. Odri, un căţeluş de rasa bichon care a murit doar la un anişor, are unul din cele mai scumpe monumente funerare. E din marmură neagră, iar chipul animăluţului a fost imprimat în piatră.
 
Câinele Boxer a trăit doar doi ani. „Iubitului nostru. Noi nu te-am uitat", e scris pe piatra lui de mormânt. Djorj nu are un monument scump. În schimb, proprietarii i-au desenat pe o placă de metal amprenta lăbuţei, iar la căpătâi au pus o minge, jucăria lui preferată.

În acest loc au mai fost îngropaţi Odrin, Bragan, Tayson, Black, Barsic...

CA ŞI ÎN VIAŢĂ, PISICILE STAU DEOPARTE

În aripa dreaptă a cimitirului şi-au găsit „somnul de veci" pisicile. Se vede că felina Avriuşa nu a avut proprietari bogaţi, dar a avut parte de multă dragoste. Pe mormântul este o inscripţie pe carton presat. „Te iubesc, Mi-i dor. N-o să te uit niciodată", a semnat Iulia. Cred că e o fetiţă care a suferit mult la moartea acesteia. Iulia a desenat şi o inimă.

Motanul Marsic are un monument luxos. Din poză ne priveşte o felină de 13 ani mulţumită de viaţă.
Cimitirul se extinde. Zilele trecute au apărut aici trei morminte noi. Se pare că o pisică şi-a revenit după ce a fost îngropată. A avut noroc să aibă o groapă la suprafaţă şi a putut să iasă. Pe ţărna se văd urme proaspete de lăbuţe cum s-a chinuit să iasă de acolo.

AUTORITĂŢILE STRÂNG DIN UMERI

Tudor Maniv, director la Autosalubritate, ne-a spus că acest cimitir e neautorizat şi că atunci când le mor animalele, oamenii trebuie să cheme angajaţii regiei, care vor duce leşurile la necropolă. Aici acestea vor fi încinerate.
„Poliţia ar trebui să îi amendeze pe cei care îngroapă animalele moarte în pădure. Mâine-poimâne ar putea să vină şi în faţa Primăriei", a spus Maniv.

Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale, a menţionat, la rândul său, că administraţia publică locală ar trebui să lupte cu iubitorii de animale. „Eu înţeleg că e dureros, dar să faci monument din granit? Bogaţii au ciudăţeniilor lor", a concluzionat Silviu Muşuc.

Tatiana Monastârli, şefa Azilului de animale Laika din comuna Ciorescu, a spus că e periculos să îngropi patrupezii la întâmplare. „Cine ştie de ce boală a murit câinele? Poate fi contagioasă", a adăugat Tatiana Monastârli. Ea consideră că Primăria ar trebui să amenajeze un cimitir special pentru animale.

„Am văzut aşa ceva în Germania. E un loc separat lângă necropolă. Oamenii vin acolo, aprind lumânări, aduc jucării şi stau de vorbă cu prietenii lor decedaţi", ne-a povestit Tatiana Monastârli.

ÎNGROPAŢI LA ÎNTÂMPLARE

Cimitirul din pădurea din sectorul Buiucani nu e singurul loc unde sunt îngropate animale. Chişinăuienii din alte sectoare le îngroapă în păduri sau parcurile din preajmă. Numai că aceştia nu le fac monumente. Acolo, cel mult, poate fi găsită o cruce din lemn.
 
ADEVARUL

0