867

Are o afacere înfloritoare la doar 21 de ani! FOTO

Pe zi ce trece, internetul ne acaparează tot mai mult. Ascultăm muzică pe youtube, ne găsim jumătatea pe site-urile de socializare, nu mai mergem la bibliotecă pentru că librăriile online oferă mai multe titluri de carte, din magazinele virtuale ne cumpărăm haine şi încălţăminte. Iar mai nou, și flori.

Vasile Baluța este cel care are grijă să le aducă bucurie apropiaţilor noştri atunci când noi fie suntem din ce în ce mai ocupați, fie viața ne-a împrăştiat prin lume. Tânărul, originar din Chişinău, și-a deschis propria florărie online, foryou.md, pe când avea doar 18 ani. ”Pentru că nu-mi prea plăcea școala și nici perspectiva de a-mi continua studiile”, spune el. Acum, la 21, este om de afaceri cu experiență, iar treaba merge ca pe roate. ”Eram mereu în căutarea altor ocupaţii, doar să nu fiu nevoit să-mi continuu studiile. Vin dintr-o familie simplă, cu venit mediu, aşa că trebuia să aleg ceva ce nu necesita investiţii prea mari. Anume din acest motiv, ideea unei „florării online” mi s-a părut atractivă, mai ales că era un serviciu nou pe piaţa R.Moldova”, ne-a declarat tânărul întreprinzător.

Astfel, cu mai puţin de 100 $ și multă ambiţie, băiatul s-a pus pe treabă. ”Le promisesem părinților că dacă nu-mi reuşește acest proiect, voi merge să-mi continuu studiile ca să le fac pe plac. Astfel stimulul era foarte mare”, își amintește Vasile.

Dar socoteala din târg nu întotdeauna se potriveşte cu cea de acasă, astfel că într-o perioadă proprietarul florăriei online a fost nevoit chiar să iasă cu vaza în stradă pentru a vinde florile pe care le avea în stoc şi pe care nu avea unde sa le comercializeze. ”Dar greutăţile m-au făcut mai realist”, spune optimist omul de afaceri.

09.09.09 – ziua norocoasă

Întâmplător sau nu, dar site-ul său a fost înregistrat la 09.09.2009. Însă de atunci şi până la prima comandă au trebuit să treacă 5 luni. În tot acest timp, tânărul a pregătit tot de ce era nevoie pentru demararea cu succes afacerii.
”Prima comanda înregistrată a fost din partea unei domnişoare pentru prietenul său. Acest lucru m-a mirat iniţial.

Dar ceea ce mi-a părut straniu atunci a devenit normalitate mai târziu. Acum ştiu că domnişoarele nu doar aşteaptă daruri, ci le şi oferă: își trimit flori una alteia sau pentru bărbații iubiți”, ne-a declarat Vasile.
Cele mai multe comenzi – din Republica Moldova

Cam 60% din comenzi vin din R.Moldova, urmată de Statele Unite, Italia şi, respectiv, Rusia, dar au avut şi cereri de livrare din ţări mai exotice, Kenya, Algeria sau Noua Zeelanda. Basarabenii sunt peste tot”, spune Vasile.
Şi dacă majoritatea cererilor de livrare din afara ţării vin chiar şi cu o luna înainte de eveniment, cumpărătorii din Moldova fac comanda cu câteva zile înainte sau chiar în aceeaşi zi.

Cea mai inedită livrare

La începutul acestui an, site-ul foryou.md a făcut cea mai mare livrare de până acum, pentru ziua de naștere a unei domnișoare. ”Cumpărătorul a ţinut să felicite nu doar omagiata, ci pe întreaga familie a tinerei. Am apelat la o companie de transport pentru a ne oferi o maşină mai spaţioasă, în care să încapă acea mare de flori: cel mai mare era din 101 trandafiri olandezi, iar cel mai mic – din 25”.

Şi deşi pentru cei cinci angajați ai florăriei online orice comandă este inedită, cele mai emoționante livrări sunt, totuşi, cele de la fiică pentru mama. ”Va imaginaţi situaţia, când fiica se află peste hotare de multi ani, iar de ziua de naştere a mamei sau cu orice altă ocazie, venim la uşa ei cu un buchet de flori comandat de peste ocean. Cred ca doar o mamă din cinci nu plânge când îi spunem de la cine sunt florile”, ne spune Vasile Baluţa.

Solii, cinstiţi şi ospătaţi

Florăria online foryou.md primeşte oferte de livrare de flori nu doar în raza municipiului Chișinău, ci și în toată republica. Adesea după livrările de flori în afara Chişinăului curierii noştri vin cu plăcinţele calde şi alte bunătăţi pregătite de gospodine. Aşa e basarabeanul, ospitalier din fire. Suntem siguri, dacă ne-am desfăşura activitatea în Statele Unite sau Canada nimeni nu ne-ar chema să le trecem pragul”, afirmă tânărul om de afaceri.

„Nu i-aş încredinţa nimănui cererea în căsătorie!”

Şi chiar dacă prin intermediul site-ului său au fost făcute şi cereri în căsătorie, Vasile afirmă că el nu i-ar încredinţa nimănui această misiune importantă. „Când va veni momentul s-o cer în căsătorie pe iubita mea ştiu că voi face ceva special, organizat de mine până în cele mai mici detalii”, ni s-a destăinuit Vasile.*

Natalia TUTUNARU

apropo

0