Finanţarea partidelor ca afacere // Observator
Mişcările de pe scena noastră politică ar fi mult mai clare, dacă am şti cine sunt finanţatorii partidelor, cine trage sforile într-un caz sau altul.
Fiindcă finanţatorii investesc de obicei prin intermediul liderilor, partidele din RM se află de facto în proprietatea acestora. Lipsa de democraţie intrapartinică ne costă foarte scump, căci liderii pun adeseori în prim plan nu interesul comun al echipei din care face parte, ci interesul şi ambiţiile personale. E ruşinos să vezi cogeamite deputaţi, politicieni democraţi în rol de marionete, în serviciul unor napoleonaşi locali. Exemple câte vrei. Şi în partidele de la putere şi în cele din opoziţie.
Şi lucrurile nu se vor schimba atâta timp cât nu se vor adopta reglementări stricte, europene în ce priveşte finanţarea partidelor. Astăzi, aceasta este o afacere profitabilă, care le garantează investitorilor nişte pârghii de influenţă asupra deciziilor guvernamentale.
Deocamdată, ne aflăm într-un cerc vicios: cu mici excepţii (Plahotniuc, Platon), care au ieşit la lumină în mod accidental, nu ştim cine sunt finanţatorii partidelor din RM fiindcă aceştia nu doresc să iasă la lumină. S-ar putea întâmpla ca în spatele majorităţii partidelor să se afle aceleaşi persoane, dar nu vom şti decât atunci când vor dori ele aceasta. Sau îi vom sili să iasă la lumină. Aceasta nu se va întâmpla decât atunci când alegătorii vor pedepsi partidele netransparente.
jurnal.md