1132

Romania si Lituania blocheaza intrarea Sebiei in UE

Serbia pare a fi pe calea cea bună pentru a păşi în Uniunea Europeană, urmând a obţine săptămâna aceasta statutul oficial de candidat, dar finalizarea unui acord era încă blocată, luni, de două ţări, Lituania şi România, notează AFP, care precizează că aceasta din urmă doreşte garanţii privind respectarea minorităţii româneşti de către statul sârb.
Belgradul face de mult timp eforturi pentru primirea acestui statut care i-ar deschide porţile UE şi crede că a făcut ce era mai greu, încheind săptămâna trecută acorduri care permit încălzirea relaţiilor sale cu Kosovo, provincia sârbă care şi-a declarat în mod unilateral independenţa în 2008.
Şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppé, s-a arătat foarte încrezător, luni, la Bruxelles, cu ocazia unei reuniuni cu omologii săi din UE. „A existat un acord astăzi” pentru ca Serbia să primească statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat Alain Juppé presei. „În privinţa Serbiei, eram convinşi de multă vreme că trebuie să se avanseze şi să i se ofere statutul de candidat. Acest lucru s-a realizat”, a mai afirmat şeful diplomaţiei franceze. „Aceasta va fi o încurajare pentru Belgrad să progreseze pe calea apropierii de UE”, a adăugat Alain Juppé.


Mai multe surse diplomatice au semnalat, totuşi, că acordul privind statutul nu era încă obţinut din cauza unor probleme ridicate de Lituania şi România. Problema urmează a fi tranşată în principiu marţi, cu ocazia unei noi reuniuni ministeriale, la Bruxelles, apoi cu prilejul apropiatului summit al liderilor europeni, joi şi vineri. Vilnius are mai întâi un contencios punctual cu Belgrad: Serbia a nemulţumit Lituania când l-a propus pe ministrul afacerilor externe Vuk Jeremic drept candidat la preşedinţia Adunării Generale a ONU, post destinat unei ţări din Europa de Est pentru anii 2012-2013. Mai mult, Lituania, fostă republică sovietică, nu are încredere în Serbia, lituanienii percepând această ţară „ca o parte din Rusia ce va intra în Uniunea Europeană”, potrivit unui diplomat.
„Nu este sigur că vom avea un acord marţi” la Bruxelles, a adăugat această sursă, care nu a exclus posibilitatea ca această problemă să aştepte apropiatul summit pentru a fi rezolvată la cel mai înalt nivel. România, la rândul său, vrea garanţii privind respectarea minorităţii româneşti din Serbia, adaugă AFP. Potrivit diplomaţilor, aceste subiecte de discordie ar trebui să poată fi rezolvate până la sfârşitul summitului european. „Nimic nu pare insurmontabil”, potrivit unuia dintre ei.
Toate celelalte ţări europene, inclusiv Germania, care bloca dosarul până de curând, par să susţină acordarea statutului de candidat Belgradului. Decizia în acest sens necesită unanimitatea celor 27. „Serbia a îndeplinit condiţiile pentru a obţine statutul de candidat”, a estimat şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt, pe marginea reuniunii de la Bruxelles. Ministrul austriac al afacerilor externe, Michael Spindelegger, s-a declarat optimist. „Cred că, în prezent, tendinţa generală este să i se acorde acest statut de candidat Serbiei”, a spus acesta.
Principalul obstacol a fost ridicat vineri, când Serbia a încheiat un acord cu Kosovo în două dosare foarte sensibile: participarea Pristinei la reuniunile regionale din Balcani şi gestionarea în comun a punctelor de trecere între Serbia şi Kosovo.

 
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/ne-punem-rau-si-cu-sarbii-romania-si-lituania-blocheaza-aderarea-tarii-lor-la-ue-162033.html
0