3855

MOLDOVA | Harta bolilor sexual transmisibile

 Cele mai multe cazuri de infectare cu sifilis, în anul 2011, au fost identificate în raioane din centrul Republicii Moldova. În Nisporeni, Ialoveni și Cimișlia, totalitatea cazurilor de îmbolnăvire cu sifilis a depășit numărul de 100 de cazuri la 100 de mii de persoane. Aceasta înseamă că cel puțin un om dintr-o mie, în aceste raioane, a fost diagnosticat cu sifilis într-un an. 

Cea mai joasă rată de infectare cu sifilis a fost înregistrată în raioanele Briceni, Ocnița și Basarabeasca, se spune într-o culegere de indicatori preliminari a Ministerului Sănătății.



Sifilis este una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală, produsă de o bacterie în formă de spirală (Treponema pallidum). Este o boală gravă prin consecințele pe care le are în timp asupra tuturor organelor, în special asupra sistemelor nervos și cardiovascular.

Contaminarea cu microbul sifilisului se face prin raport sexual, prin atingerea leziunilor unui bolnav, prin sărut, atingerea obiectelor contaminate (pahar, briciul de la frizer, instrumente medicale insuficient sterilizate).
 

Spre deosebire de sifilis, incidența prin gonoree, o altă boală sexual transmisibilă, este mai joasă în Republica Moldova. Pragul de 100 de îmbolnăviri la 100 de mii de persoane a fost depășit doar în raionul Călărași – 143 de cazuri / 100 de mii de locuitori.

În Moldova sunt regiuni unde gonoreea este extrem de rar întâlnită. În anul 2010, în Șoldănești nu a fost depistat niciun caz de îmbolnăvire, iar în 2011 doar două – de 70 de ori mai puține decât în Călărași. În Sângerei, deja de doi ani consecutiv, sunt diagnosticați cu gonoree doar câte o persoană pe an.



Gonoreea este o boală contagioasă produsă de gonococ. Se caracterizează prin inflamația căilor genito-urinare, cu scurgere purulentă. De obicei se transmite prin contact sexual. Gonoreea este cea mai veche dintre bolile veneriene cunoscute.
Autor: HotNews.md
Sursa: hotnews.md
0