Plahotniuc va mai avea o bancă din Moldova
Moldtelecom și Banca de Economii sunt cele mai importante proprietăți pe care le mai deține statul Republica Moldova. Dacă ar fi privatizate, statul ar avea de câștigat sute de milioane de euro de pe urma acestor companii, dar cu o singură condiție, să fie PRIVATIZATE și nu luate cu japca.
Banca de Economii urmează să fie privatizată
În ultimele zile au apărut tot mai multe zvonuri precum că Banca de Economii ar urma să fie privatizată. Mi se pare foarte ciudat că guvernul Republicii Moldova se apucă de privatizat unul dintre cele mai importante bunuri pe care le deține tocmai în cea mai proastă perioadă prin care trece acesta. În ultimii doi ani, Banca de Economii, din unul dintre liderii în clasamentul de eficiență al băncilor din Moldova (unde s-a menținut constant până în 2010), a ajuns să se numere printre codașele acestui top. Îmi vine greu să înțeleg de ce statul se apucă să vândă un bun al său când tocmai acesta trece prin cea mai proastă perioadă a sa din istorie, deci costă cel mai puțin.
În vara lui 2011, Plahotniuc a devenit posesorul a 18% din Acțiunile Băncii de Economii, în urma unui atac de tip raider.
Toată lumea își amintește de valul de atacuri raider petrecute în vara trecută. Atunci Premierul Filat luase oleacă de aer în piept și se strofolise în fața mass-media că o să ia ”măsuri asumate”, doar că spectacolul venise mult prea târziu. Târziu cel puțin în cazul Băncii de Economii, unde nimic nu mai putea fi făcut.
Acolo schema a fost destul de simplă. Inițial compania ”Rietel Limited” a intrat în posesia a 18% din acțiunile BEM în urma unei decizii abuzive a judecătorului Marchitan de la Căușeni. Imediat după ce a intrat în posesia acestor acțiuni, ”Rietel Limited” a fost ”nevoită” să le cedeze către ”Letcom LTD” din contul unei datorii fictive de 7,5 milioane de euro, în urma unei decizii luate de către Judecătoria Centru. Spun că datoria era fictivă deoarece ”Letcom LTD” a fost înființată la 11 martie 2011 în orașul scoțian Dunfermline, iar capitalul său era unul nesemnificativ. Ulterior, Judecătoria Căușeni a anulat ordonanța ilegală a lui Marchitan de înstrăinare a celor 18% din acțiunile BEM către ”Rietel Limited”, doar că deja ia acțiunile de unde nu-s, acestea ajungând în posesia companiei lui Plahotniuc, ”Letcom LTD”.
În urma acestor tranzacții mai mult decât dubioase, Comisia Națională a Pieței Financiare a fost nevoită să blocheze cele 18% deținute de Plahotniuc prin intermediul ”Letcom LTD”. Prin urmare, unul dintre așa-zișii acționari de la ”Letcom LTD” a făcut astăzi o conferință de presă prin care s-a plâns de faptul că BNM nu-l acreditează în consiliul de administrației al BEM. Același acționar a sugerat că BEM se află într-o situație financiară extrem de proastă, astfel dând de înțeles că ea ar putea fi ”privatizată” pe bani de nimic de către companii precum ”Letcom LTD”.
Schemă asemănătoare și la Victoriabank
Plahotniuc a devenit acționar majoritar la Victoriabank în urma unei scheme asemănătoare celei folosite acum la BEM. Întâi Victorabank a fost supusă unei decredibilizări masive, a fost manageriată prost și a pierdut enorm din rentabilitate. Mai apoi a fost obținut, treptat, prin intermediul mai multor atacuri raider, pachetul majoritar al băncii. După ce a devenit acționar majoritar, Plahotniuc a ”făcut” din Victoriabank cea mai rentabilă bancă din țară, impunând după modelul Voronin-Finkombank mai pe toată lumea să-și desfășoare afacerile prin intermediul băncii sale. Ca acum, când Victoriabank se află în cel mai bun moment din istoria sa, Plahotniuc să-și vândă acțiunile deținute aici la un preț înzecit față de banii pe care i-a cheltuit acumulându-le.
Și cum ”omul de afaceri de succes” nu poate rămâne fără bancă, următoare sa țintă este BEM, unde deja deține 18% din acțiuni.
Între timp, presa discută aprig despre Nealegerea Președintelui ori, mai nou, niște bule de săpun aruncate în presă de un bun amic al lui Plahotniuc, Veaceslav Platon.
JURNAL.MD