856

Val de tentative de suicid la Orhei

Nouă femei şi cinci bărbaţi din raionul Orhei, în marea lor majoritate oameni de la sate, cu vârste cuprinse între 18-61 de ani, au încercat să-şi pună capăt zilelor. Medicii afirmă că un asemenea val de tentative de suicid înregistrate în luna ianuarie se atestă pentru prima dată în ultimii ani, scrie publicația Plaiul Orheian.
 
Pe parcursul lui Gerar, medicii serviciului medical de urgenţă s-au deplasat în paisprezece localităţi pentru a acorda ajutor medical persoanelor care au încercat să se sinucidă.
 
Tinerii care abia au atins majoratul, oameni în floarea vârstei, dar şi bunicii socot că ştreangul, intoxicaţia cu medicamente sau lama cuţitului ar fi soluţia pentru a pune capăt problemelor care la macină viaţa.
 
Potrivit lui Lilian Croitoru, şeful substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Orhei, în urma unui studiu s-a stabilit că pe parcursul ultimilor trei ani au avut loc 213 tentative de suicid.
 
Cincizeci la sută din cei care încearcă să renunţe la viaţă sunt femei. Studiul denotă faptul că în perioada de referinţă tentativele de suicid sunt în descreştere. De exemplu, dacă în anul 2009 numărul acestora a constituit 83, în anul trecut - 57. Oricum, însă, rata celor ce doresc să plece din viaţă este destul de înaltă.
 
Psihologul Daniela Pumnea afirmă că tentativele de suicid se produc pe fundalul sărăciei, neînţelegerilor în familie, consumului de droguri şi alcool, sănătăţii şubrede etc.
 
stirilocale.md

0