776

Gerul i-a lăsat fără apă pe chişinăuieni

 
O mare parte din reţelele inginereşti din Capitală nu au rezistat temperaturilor mai mici de minus 20 de grade Celsius. Sute de oameni nu au apă potabilă de câteva zile. Specialiştii spun că de vină sunt cei care n-au respectat normele atunci când s-au conectat la apeduct.
 
În weekendul trecut au îngheţat circa 400 de branşamente de apă rece. Cu cele de apă caldă şi de termoficare nu au fost deocamdată probleme. Locatarii din 25 de blocuri şi 370 de proprietari de case au rămas fără apă rece în robinete fiindcă le-au îngheţat reţelele. Viceprimarul Vlad Coteţ a spus că motivul principal al avariilor este că ţevile nu sunt izolate sau nu au fost amplasate la adâncimea cuvenită. „Conductele trebuie să fie la o adâncime de 1,1 metri. În multe cazuri, însă, aceste normative au fost încălcate", a declarat Vlad Coteţ.
 
De vineri a rămas fără apă un bloc cu 9 etaje din Chişinău, aflat pe bulevardul Moscovei 1/1. Muncitorii lucrează acolo de patru zile, dar problema încă nu a fost rezolvată. Locatarii iau apă de la o cisternă adusă lângă bloc de Apă-Canal.
 
„Această clădire a fost construită în anii '80. Din păcate, ţevile au fost instalate la o adâncime de numai 40 de centimetri", a menţionat Coteţ.
Oamenii sunt foarte supăraţi pe autorităţi, pentru că nu au prevăzut astfel de situaţii. „Deşi avem apă caldă, nu o putem folosi. E prea fierbinte", a spus nemulţumită Elvira Godeană, locatară. „Curtea blocului arată ca după bombardament. Cine a mai văzut ca ţevile să fie puse la o adâncime de o şchioapă", se revoltă Ion Dumbravă, un alt locatar.
 
Pe şantier, relaxare
 
Muncitorii nu prea se grăbeau ieri cu dezgheţarea conductei. Doi se străduiau să distrugă asfaltul ca să ajungă la ţevile îngropate în pământ, iar vreo trei îi priveau pe aceştia şi le dădeau sfaturi, trăgând cu poftă din ţigări şi făcând glume pe seama acestora. Probabil că locatarii nici azi nu vor avea apă. Muncitorii au spus că nu ştiu cât mai durează până reuşesc să rezolve problema.
 
Oamenii care locuiesc la bloc nu au altă soluţie decât să se bazeze pe ajutorul angajaţilor de la Apă-Canal. Mult mai simplu este pentru cei care stau la case particulare. Aceştia îşi dezgheaţă singuri ţevile. „Avem ţevile la o adâncime de 1 metru. Chiar şi aşa au îngheţat. A fost prea frig iarna aceasta. Am descoperit locul cu probleme şi am încălzit acolo până s-a dezgheţat", a afirmat Ion Mardare.
 
Constantin Becciev, director la Apă-Canal, a spus că la primăvară, când vor putea fi executate lucrări de reparaţie, proprietarii caselor unde anul acesta au fost îngheţate ţevile, vor fi instruiţi cum să procedeze ca pe viitor să nu se mai confrunte cu astfel de probleme.
 
Cod portocaliu de îngheţ
 

În următoarele zile reţelele inginereşti vor fi puse din nou la mari încercări. Meteorologii prognozează temperaturi de până la -27 de grade Celsius. Vremea rece se va menţine în perioada 8-13 februarie, din cauză intensificării anticiclonului Est-European.
 
adevarul

 

0