1034

A căzut de la 10.000 de metri şi a supravieţuit. Povestea incredibilă a unei stewardese

 Cu 40 de ani în urmă, un avion iugoslav s-a rupt în două în timpul zborului şi s-a prăbuşit de la o înălţime de 10.160 de metri. Stewardesa Vesna Vulovic a fost singura supravieţuitoare, uimind comunitatea ştiinţifică internaţională.

 

 

 


 

 



 

Potrivit Cărţii Recordurilor Guinness, fosta stewardesă sârbă Vesna Vulovic deţine recordul mondial privind cea mai lungă cădere fără paraşută.
 
Pe 27 ianuarie 1972, un avion iugoslav care călătorea de la Copenhaga la Zagreb s-a rupt în două în timpul zborului şi s-a prăbuşit în de la 10.160 de metri, pe teritoriul Cehoslovaciei (în prezent Republica Cehă). 23 de pasageri şi patru membri ai echipajului au murit. Singura supravieţuitoare a fost Vesna Vulovic, pe atunci în vârstă de 22 de ani. Echipele de intervenţie i-au descoperit trupul frânt printre rămăşiţele arse ale avionului.
 
Când s-a trezit din comă, Vesna Vulovic a avut ca ultimă amintire momentul în care pasagerii s-au urcat în avion, aşa că i-a putut ajuta pe anchetatori în niciun fel să determine cauza prăbuşirii avionului. În urma unei investigaţii făcute oarecum în fugă, s-a stabilit că separatiştii unei grupări fasciste croate au detonat o bombă aflată la bordul avionului, cu toate că atentatul nu a fost revendicat niciodată.
 
La 40 de ani de la incident, Vesna Vulovic, în vârstă de 62 de ani, nu-şi aminteşte în continuare nimic. Cu toate astea, teoria oficială privind cauza producerii accidentului este tot mai contestată.
 
Cu trei ani în urmă, doi jurnalişti de investigaţie au obţinut documente noi de la Autoritatea Aviaţiei Civile a Rebublicii Cehe. Potrivit acestora, avionul ar fi încercat să aterizeze de urgenţă şi a fost confundat de armata Cehoslovaciei cu un avion inamic. Ca urmare, a fost doborât de un MIG pe când se afla la doar 800 de metri deasupra solului. Oficialii cehi au respins însă această teorie.

 
realitatea

0