635

Este LA MODĂ să faci o facultate


În prezent în Republica Moldova sunt de două ori mai mulţi studenţi decât în anul de învăţământ 1991/92. 
 
Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie recent, 34% dintre cei care au ales să obţină studii superioare spun că au făcut-o pentru a avea o viaţă mai interesantă şi pentru că în Moldova este o „modă” să ai studii superioare, transmite agenția Info-Prim Neo.
 
Asociaţia sociologilor şi demografilor din Republica Moldova a efectuat sondajul în perioada 9-18 ianuarie curent. Rezultatele arată că 29% din respondenţi vor să obţină studii superioare pentru a avea un post de lucru mai bine plătit, iar 19% – pentru a avea un statut mai înalt în societate.
 
„6% dintre cei intervievaţi spun că au ales să facă o facultate pentru a trece cu traiul din sat la oraş şi a avea o viaţă mai uşoară, pentru a nu munci din greu sau „a fugi de la sapă”. 5% vor să „tragă” astfel din timp şi să amâne angajarea în câmpul muncii, iar încă 5% – pentru a pleca peste hotare. Doar 2% dintre respondenţi au spus că studiile superioare sunt o tradiţie în familiile lor”, a comunicat preşedintele asociaţiei, Victor Mocanu, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în anul de învăţământ 1990/1991 au fost 54 mii de studenţi, pe când în 2010/2011 numărul lor a crescut la 107,8 mii. Totodată, în învăţământul secundar profesional numărul elevilor a descrescut proporţional, de la 59 mii de elevi în anul de studii 1990/1991, la 21,4 mii – în 2010/2011. Tendinţa este în descreştere şi învăţământul mediu de specialitate.
 
Ministerul Economiei, în sinteza „Noi competenţe pentru o nouă creştere economică: probleme şi soluţii”, din iulie 2011, atestă ponderea relativ mică a absolvenţilor care se încadrează în câmpul muncii conform calificărilor obţinute în instituţiile de învăţământ, iar absenţa unor mecanisme de monitorizare a carierei profesionale fac ca problema să fie mai puţin vizibilă. Circa 30% din absolvenţi nu activează conform calificărilor obţinute în şcoli profesionale, colegii şi universităţi, fapt care denotă irelevanţa studiilor şi incapacitatea de angajare.
 
Intervievaţii consideră că cea mai prestigioasă profesie este cea de medic, după care urmează cea de antreprenor, de pedagog/profesor şi mai apoi cea de jurist. Pe locul 4 sunt constructorii, după care vin funcţionarii publici. Printre profesiile prestigioase moldovenii le-au numit şi pe cele de economist, contabil şi bancher. De asemenea, unii vor să fie programatori, manageri, ingineri şi finanţişti.
 
Doar pentru 15% din cei intervievaţi studiile, cărţile şi călătoriile sunt valori în viaţă, iar pentru 13% educaţia reprezintă o valoare.
point.md
0