527

Moldovenii din Duma de Stat a Rusiei


Patru membri ai Camerei inferioare a Parlamentului rus sunt născuţi în Republica Moldova, iar unul este deja la al treilea mandat.
 
În urma alegerilor din 4 decembrie 2011, în Duma de Stat au intrat patru moldoveni. Doi reprezintă Edinaia Rossia şi câte unul partidul lui Jirinovski şi Spravedlivaia Rossia.
 
Cel mai cunoscut este milionarul Aleksandr Babakov, originar din Chişinău, care este deja la al treilea mandat. Dacă în perioada 2003-2007 a reprezentat Partidul naţionalist Rodina, în anii 2007-2011 a fost vicepreşedinte al Dumei de Stat, fiind ales din partea Partidului Spravedlivaia Rossia. Anul trecut Aleksandr Babakov a ieşit din această formaţiune şi a aderat la Frontul Popular, o mişcare pro-Putin. La alegerile parlamentare din 4 decembrie 2011 a candidat şi a intrat în Dumă pe listele Partidului Rusia Unită.
 
Prosper om de afaceri, Babakov deţine mai multe întreprinderi energetice şi hoteluri în Ucraina. La Moscova, controlează Banca Temp-bank şi cunoscutul club de fotbal ŢSKA. Averea sa a fost estimată anul trecut, de către revista Finans, la 220 milioane de dolari. 
A avut câteva apariţii în presă cu declaraţii referitoare la Republica Moldova. De exemplu, în iunie 2009, Babakov regreta faptul că Parlamentul nu a fost în stare să aleagă preşedintele ţării. După anticipatele din 28 noiembrie 2010 a declarat că numărul mare de voturi obţinute de Partidul Comuniştilor este şi rezultatul retoricii antiruseşti a partidelor din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.
 

Milionarul Babakov la o întrevedere cu Vladimir Putin. Foto AFP
Al doilea deputat din Duma de Stat din cadrul fracţiunii Rusia Unită este Ilia Kostunov, originar din Grigoriopol. Acesta este unul din liderii mişcării de tineret Nashi (n.r. - ai noştri), iar în anii 2008-2010 a condus şi lagărul Seligher, loc de întrunire şi de instruire a tineretului pro-Putin. Kostunov este şi un blogger activ, iar printre ultimele sale postări se numără interpelarea în caliate de deputat în apărarea lui Eduard Baghirov „care a evadat din temniţele moldoveneşti". De asemenea, a publicat şi materiale, ilustrate cu fotografii, din deplasarea în Siria, în care apără regimul lui Asad, dar şi pe cel al lui Gaddafi.
 
ASISTENTUL LUI JIRINOVSKI, DE LA 15 ANI
 
Deputatul Iaroslav Nilov, născut la Chişinău, a ajuns pentru prima dată în Duma de Stat pe listele Partidului Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski. Potrivit revistei „Kommersant-Vlasti", Nilov a ajuns asistentul lui Jirinovski la vârsta de 15 ani, pe când învăţa la şcoală. Din 2008 acesta conduce secretariatul liderului ultranaţionalist, iar din vara anului trecut şi aparatul fracţiunii parlamentare. 

Despre Dmitri Uşakov, deputat din partea Partidului Spravedilivaia Rossia, care au ajuns în Parlamentul rus pentru prima dată, sunt mai puţine informaţii. Acesta s-a născut la Tighina şi a fost asistent al deputatului Oksana Dimitrieva.
 
„Moldovenii, urmaşii lui Traian"
 
Singurul deputat din Duma de Stat originar din Moldova care a răspuns la apelurile noastre a fost Iaroslav Nilov (foto). Acesta a vorbit de bine despre ţara sa de baştină, dar a regretat ieşirile naţionaliste ale unor politicieni de la noi.  

„M-am născut la Chişinău, unde am învăţat până în clasa a V-a. Ţin minte bucatele tradiţionale moldoveneşti şi mai ales mămăliga, de care îmi este dor. Din păcate, vin foarte rar în Moldova, ca să pot gusta din vin şi bucate. Regret şi faptul că la Moscova lipseşte un restaurant unde să se servească aşa ceva", ne-a spus Nilov. 
Proaspătul deputat ţine minte şi de poveştile moldoveneşti şi l-a menţionat pe Guguţă. „Spre deosebire de poveştile ruseşti, unde personajul principal aşteaptă pe cuptor o minune sau pe cineva care să-i aducă de mâncare, cele moldoveneşti conţin mai mult îndemn la muncă", a precizat deputatul.
Iaroslav Nilov a vorbit şi de originile romane ale moldovenilor. „Sunteţi urmaşii lui Traian şi ai Romei şi ar trebui să fiţi mândri de asemenea strămoşi", a spus acesta.
 
Cât despre clasa politică, Nilov s-a arătat nedumerit de faptul că demnitarii moldoveni nu încearcă să ia legătura cu cei din Duma rusă pentru a face lobby în interesele Moldovei. „Ucrainenii pot fi văzuţi în permanenţă pe aici, la fel şi reprezentanţii Transnistriei", a menţionat parlamentarul. Politicianul s-a arătat deschis pentru o astfel de colaborare.
 
Grupul de prietenie, unul formal
 
Parlamentul Republicii Moldovei are 44 de grupuri de prietenie cu legislativele din diferite state ale lumii. Cel mai numeros este cel cu Federaţia Rusă, din care fac parte aproape jumătate din deputaţii moldoveni. Apartenenţa la aceste „prietenii" este însă una formală, iar activitatea lor - practic inexistentă. „Chiar dacă fac parte din acest grup, nu am auzit ca acesta să facă ceva. De fapt, nu cred în rostul lui. Mult mai importante sunt contactele personale", a declarat deputatul comunist Sergiu Sârbu.
point.md
0