628

VEZI de ce căscatul e contagios


 
În primul rând să eliminăm un mit: Nu căscăm pentru că n-am avea suficient oxigen. "Acest lucru a fost infirmat de nenumarate teste de laborator", spune Robert Provine, expert în fenomenul căscatului, profesor de psihologie de la Universitatea Maryland.
 
El a testat subiecţii mai întâi într-o atmosfera îmbogăţită în oxigen, iar apoi într-o atmosferă cu puţin oxigen şi mult dioxid de carbon. În ambele cazuri ei au căscat la fel de des. Căscatul este extrem de contagios, spune el. Mai mult: orice vertebrată cască. Peştii cască! Păsările cască! Aligatorii cască! Însă doctorul Provine spune că în mod curios căscatul nu pare să fie contagios decât la oameni şi la cimpanzei.
 
"Pianiştii cască înainte să intre pe scenă în faţa unui concert important. Atleţii cască înaintea unui concurs major. Embrionii cască la 11 săptămâni dupa concepţie," remarcă el. Provine spune că a căsca este legat de schimbarea nivelurilor de activitate din corp, o schimbare precum de la activ la inactiv sau viceversa.
 
Însă oamenii de ştiinţă italieni au rezolvat misterul căscatului contagios. Ei spun că este vorba despre un mod în care transmitem anumite emoţii celor din jur. Cu cât distanţa e mai mica faţă de cel ce cască, cu atât este mai sigur că ne vom molipsi, anunță antena3.ro
 
Într-un studiul realizat de ei, timp de mai bine de un an, s-a demonstrate că, atât în cazul oamenilor, cât şi în cel al animalelor, reacţia la căscat era diferită şi căscatul contagios apare mai des când suntem în familie sau cu prietenii.
Descoperirile făcute de savanţii italieni pot fi folosite în tratarea anumitor boli mintale.
 
union
0