Au găsit salmonela şi stafilococi pe banii din portofel
Reporterii „Adevărul" au dus câteva bancnote la laborator şi au descoperit colonii întregi de microbi pe care le ținem în buzunare. Tulpinile de aspergillus, trihoderma și salmonela, precum și bacteriile de stafilococ și streptococ sunt doar câteva dintre microorganismele găsite pe leii noștri.
Îi folosim la magazin, la piaţă şi în mijloacele de transport în comun. Ne ajută să ne achităm cheltuielile comunale şi totodată să plătim aproape tot ce ne dorim. Totuşi, leii moldoveneşti sunt impregnaţi cu germeni care, în cantităţi mai mari, ne pot pune oricând viaţa în pericol. Zilele trecute, reporterii ziarului „Adevărul" au făcut primul experiment jurnalistic privind microbii de pe bancnotele moldoveneşti.
Mai exact, am spălat la propriu, la un laborator de la Institutul de Microbiologie şi Microbiotehnologie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, o hârtie de 20 de lei moldovenești, una de zece lei moldovenești, una de cinci şi două de un leu moldovenesc.
„Am pus leii primiţi în apă distilată, sterilă. Apoi au fost făcute diluţii. Din soluţia de bancnotă spălată s-a însămânţat un eşantion pe ceşti tratate anterior cu malţ de bere, pe care le-am pus, timp de patru zile, în termostat", explică Maria Stratan, doctorul în biologie, care s-a ocupat direct de banii noştri.
Unii microbi se văd cu ochiul liber
„Cu ochiul liber am observant bacterii de aspergillus şi trihoderma. Pe bancnotele de valoare mai mică am găsit o cantitate mai mare de fungi", adaugă specialistul. Asta nu e tot. Rezultatele testelor bacteriologice ne-au rezervat şi alte surprize.
„Am găsit salmonela pe bancnota de cinci şi mai mult pe bancnota de zece. Au mai fost bacterii de stafilococ şi streptococ. Ultimii provoacă îmbolnăvirea pielii. Stafilococii duc la angine, colite, colicistite, provoacă de asemenea şi tusea, fără ca persoana să fie răcită", ne spune Valerina Slănină, persoana care are grijă de Colecţia naţională de microorganisme nepatogene a Institutului de Microbiologie şi Microbiotehnologie din Chişinău.
Drojdii de vin pe bancnota de 20 de lei moldovenești
Specialiştii au depistat pe banii noştri şi ocupaţiile oamenilor prin mâinile cărora au trecut leii supuşi experimentului. „Pe bancnota de 20 de lei pe care ne-aţi dat-o am găsit drojdii de vinificaţie. Bacteriile şi fungii pot nimeri oricând de pe mâini pe alimentele pe care le consumăm mărturiseşte dr. Alexandra Ciloci, şefa laboratorului de enzimologie.
„În special, pe bancnota de 1 leu, chiar şi fără diluţii, am observat atât de multe bacterii încât păreau cât nisip pe o plajă", mai adaugă aceasta.Există, totuşi, şi o soluţie pentru a evita ca banii murdari să ne pericliteze sănătatea: spălatul pe mâini. Suplimentar, ne putem schimba leii cu pete pe bani curaţi, de aceeaşi valoare, la Banca Naţională a Moldovei.
„Nu putem trata în niciun fel leii aflaţi pe piaţă. Dar avem un program de reînnoire a stocului de bani. La BNM este un ghişeu special unde oamenii pot preschimba bancnotele deteriorate sau murdare cu unele noi", afirmă Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale.
Riscuri de boli intestinale
Oamenii care ignoră regulile elemetare de igienă se pot pricopsi cu boli cutanate, respiratorii şi chiar cardiace. „Aspergillus provoacă boli de plămâni, ale ochilor şi pielii. La persoanele cu un sistem imunitar deficitar poate duce şi la sepsis. Salmonela cauzează boli diareice acute, care, în formele generalizate, poate duce chiar şi la decesul pacientului", spune Vladimir Sliusari, medic epidemiolog în cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică din Capitală.
„De la streptococi există riscul dezvoltării unor afecţiuni ca reumatismul, pneumoniile, bronşite, angine, boli cardiace şi de limfă. În cazul stafilococilor, bolile sunt de natură diareică acută", mai adaugă medicul. Specialistul afirmă că, în 2011, numărul total al cazurilor de salmoneloză depistate în Republica Moldova a ajuns la 1.114, în creştere în ultimii trei ani.
De asemenea, Valerina Slănină de la Institutul de Microbiologie şi Microbiotehnologie recomandă să ne spălăm cât mai des pe mâini cu săpun, care are rol de nimicire a bacteriilor.
point.md