1029

Vrei sa obtii cetatenie romana? Ai grija pe mana cui cazi


Spiritul intreprinzator al moldoveanului il face sa scoata bani si din piatra seaca, mai ales cand vine vorba sa profite de naivitatea altuia. 
 
In jurul dosarelor pentru obtinerea cetateniei romane s-a creat o adevarata retea de afaceri, unele legale, altele mai putin. Pentru obtinerea actelor rapid, fara cozi si batai de cap se cer sume piparate.
 
In apropierea Consulatului Romaniei de la Chisinau misuna in fiecare zi zeci de indivizi care isi ofera serviciile. Alexandru da asigurari ca perfecteaza cazier judiciar moldovenesc intr-o singura zi. Pentru asta cere 200 de lei si doar o copie a buletinului de identitate. Despre procura, nici vorba.
 
Pentru obtinerea cazierului judiciar romanesc - aceeasi procedura, taxa fiind de 15 euro.
Asta in timp ce fara procura nimeni nu are dreptul sa ridice acte straine. Atat reprezentantii Directiei Cazier Judiciar din Romania, cat si cei din Moldova spun ca nu pot descoperi daca semnaturile de pe procurile care le sunt prezentate sunt sau nu falsificate. 
Unii binevoitori se ofera sa completeze tot dosarul pentru dobandirea cetateniei. 
 
point.md
Prestatorii unor asemenea servicii nu raman fara clienti. Totusi, unii se feresc de ei.
Sunt si companii care se angajeaza legal sa va aduca caziere judiciare si alte acte din Romania. Ion si-a lansat propria afacere de curierat dupa ce sotia sa a depus dosarul pentru a obtine cetatenie romana.
Dupa un an, si-a dezvoltat afacerea si acum are zilnic pana la 6 cereri pentru obtinerea cazierului judiciar si altor acte. De asemenea, unele companii de transport s-au pliat pe interesele clientilor. Acestea organizeaza curse speciale pentru cei care merg sa-si depuna dosarelor in Romania sau sa-si perfecteze alte acte.
Nici la Chisinau si nici la Bucuresti nu exista statistici oficiale privind numarul moldovenilor care au redobandit cetatenia romana.
0