Moldoveanul care proiectează edificii în Congo
Vlad Chistol a elaborat macheta unui complex hotelier în Brazzaville, capitala congoleză.
Arhitectul este mândru de meseria sa și spune că ar pune în aplicare o mulţime de idei şi în ţară, dacă ar avea mai multă susţinere din partea statului.
A ajuns tocmai în mijlocul Africii, în urma unui concurs la care a participat. Proiectul final reprezenta modernizarea unui cartier cu un complex hotelier, ceea ce arhitectului moldovean i-a reuşit cu brio. „Am stat în Congo mai mult de jumătate de an, atât mi-a luat schiţarea proiectului. Consiliul urbanistic de acolo mi-a acceptat îndată planul şi l-a aprobat, urmând deja să-l pună în aplicare", povesteşte Vlad Chistol.
Oraşele din Republica Moldova se dezvoltă haotic
Printre creaţiile sale autohtone figurează mai multe blocuri locative din Chişinău, centre auto, magazine, restaurante şi sedii de bănci. Întrebat ce ar schimba în arhitectura Capitalei, artistul a punctat mai multe proiecte de la care ar începe lucrările: ar renova fondul locativ vechi, ar reconstrui centrul istoric al oraşului. La fel, în opinia specialistului, urbea noastră ar mai avea nevoie de un stadion nou, european, şi de o sală de concerte de ultima generaţie. „Aspectul municipiului Chişinău, ca şi oraşele Bălţi, Soroca, Orhei, Cahul, scoate în evidenţă problemele pe care acestea le au, iar lipsa unei finanţări din partea statului nu duce decât la o dezvoltare întâmplătoare şi nesistematizată a construcţiilor", adaugă arhitectul. „Avem mulţi oameni talentaţi la noi, care au nevoie de sprijin ca să dezvolte această ramură. Deseori însă ambiţiile investitorilor sau ale beneficiarilor bat viziunile specialiştilor în domeniu", mai spune Vlad Chistol.
CASELE DE LOCUIT, ORIENTATE SPRE AGREMENT
Casele la sol sunt preferate de arhitecţi, deoarece amenajarea curţilor şi a exteriorului presupune mai multă imaginaţie decât în cazul blocurilor. „Dacă acum un deceniu moldovenii foloseau terenul din jurul casei pentru zarzavaturi, astăzi clienţii preferă spaţii de joacă pentru copii, terase, piscine. Cele mai actuale modele de locuinţe au două etaje, o mansardă şi un subsol, camere largi, zone multifuncţionale sau camere exterioare. Designul se orientează tot mai mult spre zona de agrement", relatează arhitectul. ;
Profil Vlad Chistol;
Profesie: arhitect, membru al Asociaţiei Arhitecţilor din Moldova.
„M-am născut la nordul Moldovei, în orașul Soroca. Inspirat din fragedă copilărie de locurile pitorești și zonele istorice, era firesc să mă fac arhitect. Ador muzica, pictura, la fel și sportul. În măsura posibilităţilor, prefer să călătoresc", mărturisește artistul.
point.md