515

Moldova și democrația controlată



 
Democrația moldovenească are rădăcini europene. Dar democrația în Moldova poate fi concurențială doar în versiunea națională, adaptată culturii nostre politice ( dacă ea există? ). Eu am certitudinea că țara noastră are nevoie de o combinație între democrație, cu puternice autorități centrale. 

 
Și să nu credeți deloc că verticala puterii și democrația sunt elemente antagoniste, alta e că în privința noastră verticala puterii este una învechită și deoache. Omul de stat de la noi are despre construcția statală o cu totul altă viziune, una arhaică. El o vede ca pe o verticală, cu telefonul în mîna demnitarului și în mîna muncitorului- și așa se conduce țara.
 
Referendumul anunțat se înscrie în această ordine de idei. Prin acest pas se prezumă o întărire atît a spectrului politic, cît și a construcției partiinice. Faptul că componentele AIE au propus acest referendum este foarte bine, pentru că e un gest prin care, entitățile partiinice cresc, ele trebuie să aibă capacitatea să dea un președinte cu adevărat capabil, să dea guvernarea altui partid care să poată să ducă țara fără a-i schimba radical cursul.
 
Dilema la noi e alta, după ce a picat guvernarea comunistă, nu a existat un partid care să preia controlul de putere, puterea au împarțit-o în 3( deși eu cred că de fapt sunt 2). Referendumul este o chestie discutabilă, dar permisivă, lege permite, iar democrația acceptă. Eu sper că în spatele referendumului să nu fie o altă dorință. Noi, am mai dat odată cu capul în bară cu referendumul, trebuia comandat un sondaj care să reflecte tendința poporului, dar asta ține deja de tehnologiile politice, sau poate asta e chiar mai bine, pentru că pînă la urmă politica ține de sfera aspirațiilor ( ca să nu zic valorilor ) și nu de polit-tehnologii. Dacă mai puțini ar polemiza și mai mulți ar vota pentru acest referendum, democrația noastră ar avea de cîștigat.
Cert este că în sistemul nostru politic sunt foarte puțini oameni care cunosc a doua lege a termodinamicii. Acestei legi i se supune și galactica și grupele mari de oameni. Într-o primă accepțiune, legea prezintă faptul că în circuite închise se întîmplă turbulențe. Verticala reacționează la erorile din sistem, și se vrea mai simplă.
 
Este o metodologie absolut greșită. Ea duce la o îngustare și mai mare și în consecință la haos. Deaccea pentru ca sistemul să se păstreze și să se dezvolte, el trebuie “ descuiat ”. Să dai voie să intre noi “ juсători ” și noi tehnici. Să nu joci cu o singură figură. Un partid sau un sistem nu ai cum să-l învingi cu un singur jucător, chiar dacă acest jucător este “ rege ”. Nu trebuie să te pomenești în situația - solus rex –  “ regele singur ”. Trebuie să cooperezi nu să te închizi. Într-un sistem deschis există turbulență, dar cît nu este de straniu și stabilitate, rezistență. Dar toți suntem pentru stabilitate, cel puțin declarativ!
 
hotnews
0