1191

MINUS 18 mii de euro. Republica Moldova a mai pierdut un caz la CEDO

 
Moldova a mai pierdut un caz la CEDO. Curtea a condamnat tara noastra pentru incalcarea libertatii si sigurantei persoanelor. Reclamantii, fratii Levinta, vor primi cate 8 mii de euro despagubiri pentru prejudicii morale si 2 mii de euro pentru costuri si cheltuieli de judecata, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei ”Juristii pentru Drepturile Omului”.


Pavel si Vitalie Levinta, de 40 si, respectiv, 37 de ani, din Cahul,  au fost arestati în octombrie 2000 în Rusia si ulterior extradati în Moldova. Ei au fost torturati ca sa ofere declaratii incriminatorii si au fost condamnati de catre instantele nationale. În 2008 Curtea de la Strasbourg a condamnat Moldova pentru tortura. 

În aprilie 2009, reclamantii au înaintat recurs de anulare împotriva sentintelor de condamnare ale instantelor nationale, dar au ramas în detentie pâna în decembrie 2010, când Curtea Suprema de Justitie a decis aplicarea arestului la domiciliu. La 4 februarie 2011 arestarea la domiciliu a fost înlocuita cu interdictia de a parasi tara.


În fata CEDO reclamantii s-au plâns ca detentia lor a fost ilegala, pe motiv ca nu au fost eliberati imediat dupa anularea condamnarilor si au fost detinuti în absenta demersului procuraturii de aplicare a masurilor preventive. Fratii s-au mai plâns ca au fost în imposibilitate de a fi asistati de un avocat, ca a fost încalcata prezumtia nevinovatiei si altele. 
 
protv.md

0