607

Atenţie la carnea procesată!


 Atenţie pentru amatorii de carne procesată. 
Cu fiecare 50 de grame de mezeluri consumate într-o zi, riscul de cancer pancreatic creşte cu 19 la sută. Datele se regăsesc într-un studiu efectuat de către cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska şi publicat în "British Journal of Cancer".
 
"Potrivit studiului, consumul a 50 de grame de carne procesată în fiecare zi, echivalentul unui cârnăcior sau a două felii de şuncă, creşte riscul îmbolnăvirii de cancer pancreatic cu 20 la sută", a declarat Jessica Harris, manager al Centrului pentru studierea cancerului.
Oamenii de ştinţă suedezi au analizat rezultatele altor 11 studii, care au implicat 6.000 de pacienţi bolnavi de cancer pancreatic.
 
"Le recomand tuturor să micşoreze consumul de carne procesată la minim", a afirmat Susanna Larsson, autorul studiului.
Cancerul pancreatic mai este numit şi „ucigaşul tăcut", pentru că, în cele mai multe cazuri, nu are simptome în stadiile incipiente. Chiar şi atunci când apar, simptomele sunt vagi: dureri de spate, scădere în greutate şi apetit redus. Consumul de carne roşie şi de carne procesată a fost deja asociat cu apariţia cancerului intestinal. Din acest motiv, autorităţile britanice recomandă populaţiei să nu consume mai mult de 70 de grame pe zi.
 
point
0