793

Află cînd te vei MĂRITA şi cum va fi 2012 de Sf.Vasile


Primiţi URĂTORII?
Aho, aho, copii şi fraţi
Staţi puţin şi nu mînaţi,
Lîngă boi v-alăturaţi, 
Şi cuvîntul mi-ascultaţi.
 
O mare parte din moldoveni sărbătoresc în noaptea de 13 spre 14 ianuarie Anul Nou în stil vechi sau ajunul Sfîntului Vasile. Iar cete de urători, mai mici şi mai mari, pornesc astăzi pe la casele oamenilor cu uratul. 
 
După cum este obiceiul, mascaţi în Capra sau Pluguşorul, aduc în casele gospodarilor voie bună, sănătate şi belşug pentru tot anul împrejur. 
 
Deşi anul acesta în timpul sărbătorilor nu am avut parte de zăpadă, unii sunt mulţumiţi că totuşi este o iarnă blîndă, iar recoltele nu vor avea de suferit în urma îngheţului. 
Printre altele, gospodinele şi cu această ocazie nu ezită să pregătească bucate tradiţionale. Pe masa de sărbătare nu lipsesc mîncărurile din carne de porc, sarmalele sau vinul roşu. De asemenea, o altă tradiţie este cea de a coace în cuptor prăjituri de casă şi învîrtită, împlută cu nuci, gem sau brînză. Femeile se pregătesc din timp să întîmpine urătorii cu tot ce au mai bun, dulciuri, mere şi nu în ultimul rînd, parale. Se spune că dacă stăpînul casei primeşte urători, anul care vine va fi unul cu spor, iar casa îi va fi păzită de cele rele. Dacă primii care vor ura însă vor fi fete, atunci se spune că ultimul cuvînt în familie în acest an va fi al femeii, iar dacă băieţi, atunci al bărbatului.
 
Trecerea noului an, în stil vechi este sărbătorită conform calendarului Grigorian. Potrivit celui Iulian, Revelionul este întîlnit în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie. Pe timpul ţarului rus, Petru I, în anul 1699, Anul Nou era sărbătorit pe 1 ianuarie. Însă după 1918, bolşevicii au cerut ca să fie sărbătorită trecerea dintre ani după cel Grigorian. Prin urmare, după destrămarea Uniunii Sovietice, ţările ca Republica Moldova, Armenia, Ucraina, Belarus, Rusia sărbătoresc Anul Nou după cele două calendare.
 
Semne de Sfîntul Vasile
 
Considerată o tradiţie creştin-ortodoxă, ziua în care se serbează sfîntul Vasile are şi ea obiceiurile şi semnele ei. În cazul în care o fată doreşte să afle dacă se va mărita sau nu în anul care vine, atunci poate întreba... porcul. În cazul în care după întrebarea fetei animalul va guiţa, cel mai probabil, anul care vine poate să-şi întîlnească ursitul sau să se mărite.
De asemenea, există şi anumite superstiţii legate de sărbătoare. Se presupune că dacă cerul va fi senin în data de 13 spre 14 ianuarie, atunci va fi un an roditor. 
În dimineaţa Anului Nou, pe 14 ianuarie, copii merg cu Semănatul sau Sorcova. Acest obicei este practicat de către copiii de pînă la 14 ani, dar şi de maturi. Aceştia umblă adesea în grupuri ori perechi. Pe lîngă cuvinte, ei mai aruncă cu boabe de grîu, grăunţele de păpuşoi, ovăz şi binecuvînteză familia. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată.  
 
Sa trăiţi,
Sa înfloriţi, 
Ca merii, 
Ca perii
În mijlocul verii!
La anul si La Mulţi Ani!
 
point.md
0