Un război la Nistru pentru liniştea lui Putin? // BOGATU
După toate probabilităţile, deşi nu va fi expulzat, Valeri Kuzmin se va vedea silit să părăsească Republica Moldova. Zice-se că Vladimir Putin este foarte deranjat de faptul că ambasadorul ţării sale a fost prins cu minciuna.
Ambasadorul Kuzmin va fi retras de la Chişinău?
Şeful misiunii diplomaţiei ruse la Chişinău ar putea fi sancţionat, dar nu pentru că a minţit. Neadevărurile şi născocirile de tot felul fac parte din arsenalul propagandistic al Kremlinului. Şi nici pentru faptul că şi-a permis nişte afirmaţii care parcă toarnă gaz pe foc. Kuzmin trebuia să incite spiritele întrucât, după cum veţi vedea mai jos, acest lucru face parte din scenariul rus pentru Republica Moldova.
Altceva i se pune în cârcă ambasadorului Moscovei la Chişinău. El va fi destituit deoarece a întrecut măsura şi, în consecinţă, a fost prins cu mâţa-n sac.
Un fost consilier al lui Putin mărturisea acum câtva timp că premierului rus îi plac diplomaţii bătăioşi, nu însă şi cei tâmpiţi. Kuzmin este un ambasador cu spirit combativ şi reacţie rapidă. Poate fi şi maliţios, şi agresiv, fapt demonstrat în repetate rânduri. De data aceasta însă a făcut o tâmpenie mare şi lată pentru care va trebui să plătească.
Bun de gură, rău de lucru
Comentând tragicul incident de pe podul de la Vadul lui Vodă, Valeri Kuzmin a fost bun de gură, dar rău de lucru. El s-a grăbit să spună că tânărul împuşcat era beat şi conducea fără permis un automobil furat. Toate aceste minciuni sfruntate au fost uşor demontate de presă şi, nu în ultimul rând, de oficialităţile moldovene, punând Moscova într-o situaţie jenantă.
Ca rezultat, ruşilor le-au cerut discret explicaţii SUA şi marile cancelarii europene, iar OSCE s-a oferit să acorde asistenţă în vederea investigării omorului de la Nistru. În aceste împrejurări, după câte ştiu, Moscova îl va retrage în curând pe Valeri Kuzmin, înlocuindu-l cu un alt ambasador. El îşi va pierde postul pentru că a fost stupid, nu mincinos. Unde mai pui că-i expiră şi mandatul.
Iminenta retragere a ambasadorului rus este confirmată indirect de Marian Lupu. Preşedintele Parlamentului a făcut luni o declaraţie tardivă, dar absolut necesară în care îl critică necruţător pe Kuzmin. Afirmaţiile sale conţin un detaliu care mi se pare simptomatic.
Lupu susţine cum că opinia lui Kuzmin nu coincide cu poziţia oficială a Moscovei. Convingerea că Ministerul rus de Externe se delimitează de ambasadorul său, dar şi maniera neobişnuit de curajoasă în care preşedintele interimar îl atacă pe acesta nu este deloc întâmplătoare. Ambasadorul este ca şi destituit. Moscova caută să se debaraseze de un diplomat prins cu minciuna-n gură.
Ce caută generalul Kulakhmetov la Tiraspol?
Mai mult decât atât. Kuzmin pare-se că are un succesor. În locul său, potrivit surselor noastre, ar putea să fie desemnat generalul Marat Kulakhmetov, consilierul ministrului de Externe al Rusiei pe problemele misiunilor pacificatoare. Acesta, în treacăt fie spus, a vizitat anterior Chişinăul, iar la Tiraspol este un oaspete frecvent şi mult aşteptat.
Anume călătoriile repetate ale generalului Kulakhmetov în stânga Nistrului dau de bănuit. Înainte de a deveni sfetnicul lui Lavrov, acesta a fost comandantul forţelor pacificatoare ale Rusiei în Osetia de Sud. Prin acţiunile sale provocatoare, el a jucat un rol semnificativ în aţâţarea războiului ruso-georgian din august 2008.
Toate acestea, puse cap la cap, ne întăresc în opinia că incidentul de pe podul de la Vadul lui Vodă a fost o diversiune cu bătaie lungă. În sânul opoziţiei ruse, dar şi în presa internaţională există suspiciuni că, pentru a închide gura contestatarilor săi care, de la un timp încoace, se înmulţesc asemenea ciupercilor după ploaie, Vladimir Putin ar avea nevoie de un mic şi fulgerător război victorios. Dar unde ar putea fi dezlănţuit acesta?
Veriga slabă pare să fie conflictul îngheţat de la Nistru. Privită prin prisma crizei de legitimitate cu care se confruntă Putin în propria-i ţară, incidentul tragic de la Nistru capătă conotaţii ameninţătoare. O scurtă şi rapidă intervenţie, după calapodul georgian, în vederea „impunerii păcii”, în estul Republicii Moldova, ar justifica perpetuarea prezenţei militare a Rusiei în zonă, pe de o parte, şi l-ar ajuta pe liderul rus să-şi umfle tare muşchii în ajunul alegerilor prezidenţiale, pe de alta.
jurnal