576

UE, la Nistru. Afară, cu ruşii din Ţară!


  Uciderea tânărului cetăţean al R. Moldova de către un soldat rus “pacificator” demonstrează, din nou, imperativitatea înlocuirii actualului format de menţinere a păcii pe Nistru cu o misiune internaţională civilă, sub egida UE.
 
De doi ani, pe lângă faptul ca au cerut retragerea trupelor de ocupaţie şi muniţiilor Federaţiei Ruse, autorităţile de la Chişinău au tras nenumărate semnale de alarmă, considerând oportună schimbarea actualului sistem de menţinere a păcii cu o misiune civilă. Aşa cum au demonstrat-o şi tragicele evenimente de la 1 ianuarie 2012, când Vadim Pisari, un tânăr de numai 18 ani, a fost împuşcat de “pacificatorul” rus, măsura este mai mult decât necesară.
 
În momentul de faţă Forţele Mixte de Menţinere a Păcii sunt compuse din trei contingente: al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, al Forţelor Armate ale organelor constituţionale ale R. Moldova şi al administraţiei nerecunoscute de la Tiraspol. În total, în Zona de Securitate, care are lungimea de 225 km şi lăţimea între 12 — 20 km, sunt dispuse 15 posturi şi aproximativ 1.300 de militari. În acelaşi timp, contingentul de pacificatori este constituit din 402 militari ruşi, 492 – ai regiunii separatiste, 355 – ai Republicii Moldova şi zece observatori militari din Ucraina.
 
Menţinerea actualei formule este total ineficientă şi generatoare de conflicte, mai ales din cauză că partea separatistă este făţiş favorizată de cea rusă, iar partea ucraineană încearcă să se menţină neutră, dar este influenţată de cea rusă. În consecinţă, reprezentanţii autorităţilor constituţionale de la Chişinău sunt nevoiti să accepte tacit deciziile sau tărăgănările principalului organism de control din Zona de Securitate, aşa-zisa Comisie Unificată de Control (CUC). Este doar apă de ploaie reacţia Comisiei, în acest caz, mai ales că oamenii din zonă s-au săturat şi de taxele pe care trebuie să le plătească la traversarea Nistrului, şi de şpăgile cerute de aşa-zişii vameşi transnitreni, dar şi de nesimţirea unor militari ruşi, de multe ori în termen, trimişi să îşi piardă vremea şi să-şi omoare tinereţile la graniţa de sud-vest a imperiului moscovit.
 
Lâncezeala cu care se defăşoară lucrurile, în elucidarea acestui caz atât de sensibil, împreună cu reacţia nesimţită a ambasadorului rus Kuzmin, a dus la proteste în mai multe localităţi din zona de “graniţă” pe Nistru, dar şi la Chişinău. Deşi este vorba despre o prezenţă mai degrabă modestă, nu trebuie diminuat eventualul efect al bulgărelui de zăpadă pe care îl pot avea asemenea mişcări, în rândul unei populaţii nemulţumite nu numai de nivelul de trai, dar şi de tachinările şi amestecul în treburile interne – cu efecte negative asupra situaţiei economice – ale ruşilor şi Rusiei.
 
La cum se prezintă situaţia, în acest moment, nu este exclus să avem de a face cu o nouă provocare, din laboratoarele unui Kremlin puţin bulversat de evoluţiile recente de la Moscova şi din regiune. Iar, atunci, este uşor de înţeles că, de la o scânteie, se poate inflama din nou regiunea.
 
În sprijinul acestei teorii par să vină şi declaraţiile provocatoare ale ambasadorului rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, care, fiind convocat la ministerul de Externe al R. Moldova, l-a făcut pe tânărul ucis de militarii ruşi beţiv şi hoţ, sugerând că a furat o maşină, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. Ipoteză negată de Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău. Şi mai grav, asemenea unui ispravnic, Kuzmin şi-a permis obrăznicia de a le indica jurnaliştilor de la Chişinău – care vorbeau de prezenţa militară rusă – să fie “obiectivi” şi să înceteze cu “isteria”.
 
Din fericire, până în momentul de faţă, prim-ministrul Vlad Filat a dat dovadă că este în măsură să gestioneze situaţia delicată. Astfel, luni, a convocat o şedinţă operativă la care au participat vicepremierii Eugen Carpov şi Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, precum şi reprezentanţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Procuraturii Generale, Statului Major al Armatei Naţionale şi Comisiei Unificate de Control.
 
Vlad Filat a declarat că Guvernului Republicii Moldova condamnă uciderea tânărului. “Este necesar de a da o apreciere clară situaţiei şi de a nu admite în nici un caz escaladarea unor evenimente care ar tensiona şi mai mult situaţia”, a spus prim-ministrul Filat. De asemenea, premierul a cerut Procuraturii Generale implicarea celor mai buni experţi pentru asigurarea unei anchete corecte şi profesioniste pe acest caz. În acelaşi timp, Premierul a solicitat elaborarea unor propuneri privind acţiunile pe termen lung în legătură cu activitatea forţelor pacificatoare în regiunea transnistreană, inclusiv vizînd eficienţa activităţii acestora în formula actuală şi asigurarea liberei circulaţii între cele două maluri ale Nistrului.
 
O poziţie similară a fost luată marţi şi de vice-premierul Lencă, ministrul de Externe, care, nuanţându-şi poziţia, a dat şi o replică diplomatică, dar tăioasă, ambasadorului Kuzmin: „Este regretabil faptul că Ambasadorul Federaţiei Ruse (…) şi-a permis comentarii sarcastice în faţa reprezentanţilor mass-media, inclusiv operând cu informaţii neverificate, precum ar fi lipsa permisului de conducere al victimei şi faptul că automobilul a fost furat. Astfel de afirmaţii sunt total nepotrivite în contextul în care în urma acelui incident un cetăţean al Republicii Moldova şi-a pierdut viaţa. Constatăm că nu este pentru prima dată când Ambasadorul Valeri Kuzmin face declaraţii care nu se încadrează în uzanţele diplomatice. Considerăm că toate comentariile expuse pe marginea acestui caz tragic urmează a fi menţinute într-o albie echilibrată şi obiectivă, pentru a evita tensionarea situaţiei. Reiterez, şi pe această cale, că aşteptăm de la autorităţile ruse o deschidere maximă în cooperarea între organele competente, în mod particular pe linia Procuraturii, în investigarea acestui caz”, a spus acesta în comentariul său, făcut la solicitarea Unimedia.
 
Nu ar fi rău, totuşi, ca acest ambasador Kuzmin să fie trimis la Moscova. Poate că expulzarea acestuia ar transmite un mesaj. Greu de crezut, însă, că se va întampla asta. Chişinăul încă nu a finalizat noul contract cu Gazprom.
 
În orice caz, procurorii din Republica Moldova au deschis un dosar penal pe marginea incidentului din zona de securitate din Pârâta. Urmărirea penală a fost pornită pentru vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale, care a provocat decesul victimei. Procuratura Generală a anunţat că dosarul penal a fost deschis în urma investigaţiilor efectuate de Procuratura Dubăsari în cazul respectiv. Ţinând cont de caracterul complex al cauzei penale, a fost dispusă “exercitarea în continuare a urmăririi penale pe acest caz de secţia investigaţii şi infracţiuni în forţele armate a Procuraturii Generale”.
 
Incidentul s-a produs în prima zi aanului 2012, pe segmental podului de peste Nistru. Vadim Pisari, în vârstă de 18 ani, se afla la volanul unui autoturism şi se deplasa din satul Pârâta spre localitatea Vadul lui Vodă. Acesta a fost împuşcat mortal de către un “pacificator” rus.
0