972

Top cinci riscuri economice ale anului 2012

Perspectivele economice globale rămân incerte pentru anul 2012, mai ales în zona euro, unde nu este exclusă chiar o recesiune economică. Aceasta ar putea să cauzeze înrăutăţirea situaţiei pe piaţa muncii din Moldova şi să reducă cererea de consum - principalul motor de creştere economică a ţării, susţin într-o analiză economiştii de la Expert-Grup
 
Specialiştii de la Expert-Grup au alcătuit un clasament al riscurilor economice pentru Republica Moldova. 
 
O CREŞTERE ECONOMICĂ MINORĂ SAU CHIAR O RECESIUNE 

 
Perspectivele economice globale rămân incerte pentru anul 2012, mai ales în zona euro, unde nu este exclusă chiar o recesiune economică. Aceasta ar putea să cauzeze înrăutăţirea situaţiei pe piaţa muncii din Moldova şi să reducă cererea de consum - principalul motor de creştere economică a ţării. Rezolvarea problemei datoriilor publice în UE va cere mult timp, ceea ce va avea implicaţii economice şi geopolitice şi pentru Moldova. Astfel „povestea de succes" va trebui umplută de mai mult conţinut. De asemenea, Chişinăul va trebui să pună la punct politici de dezvoltare bazate pe anticiparea unui flux mai mic de resurse externe, pe generarea unor venituri interne mai mari şi pe valorificarea mai eficientă a acestora. 



INTENSIFICAREA INFRACŢIUNILOR ECONOMICE 

 
Indicatorii de infracţionalitate şi criminalitate economică au crescut cu aproape o treime în anul 2011 şi există toate premisele ca această dinamică să continue şi în 2012. La infracţiunile şi crimele tradiţionale, săvârşite de grupările criminale „clasice", se vor adăuga şi cele ghidate de „guleraşe albe". 

 
REDUCEREA VOLUMULUI DE RESURSE EXTERNE PENTRU FINANŢAREA INVESTIŢIILOR PUBLICE 

 
În 2011 am constatat o valorificare ineficientă a investiţiilor publice de capital, o bună parte din acestea fiind finanţate din surse externe. Dacă în ianuarie 2011 se planifica reabilitarea a circa 200 kilometri de drumuri naţionale, până la urmă au fost reabilitaţi numai vreo 20 kilometri. Şi aceasta în condiţiile în care partenerii externi au avut oferte de finanţare foarte generoase. Cu asemenea indicatori de „succes", ne-am putea trezi fără bani pentru reparaţia drumurilor, mai ales în perspectiva unei agravări a crizei financiare în UE. 



ÎNRĂUTĂŢIREA RELAŢIILOR CU PARTENERII DIN CSI 

 
În 2011 chiar şi Belarus, un partener comercial „de nădejde" al Republicii Moldova, a încercat, la insistenţa Rusiei, interzicerea importului de băuturi alcoolice din Moldova. În 2012, dacă Ucraina va fi sedusă/şantajată de Federaţia Rusă şi va accepta participarea la proiectele integraţioniste ruse (gen Uniunea Euroasiatică), atunci şi planurile de aspirare a Moldovei în aceleaşi proiecte se vor intensifica considerabil. 



"FORŢAREA" UNEI REMANIERI GUVERNAMENTALE 

 
O schimbare a guvernului pe cale „nenaturală" (nu în urma unor alegeri parlamentare) ar putea să contribuie la schimbări esenţiale de politică economică.
 
point.md
0