1731

Căutăm gaz la trei kilometri adâncime

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20111219_0014/16.jpg 

O companie moldovenească şi una americană vor investi zece milioane de dolari pentru a fora două sonde la Victorovca şi una la Văleni. Forajul, în premieră la o astfel de adâncime, este necesar pentru a stabili dacă ţara noastră dispune de rezerve importante de petrol şi gaze, spun specialiştii.
 
Până la 31 martie 2012 am putea şti cu o mai mare doză de exactitate dacă Republica Moldova dispune sau nu de rezerve importante de gaz natural şi petrol, care ar putea reduce dependenţa de Gazprom. Aceasta ca urmare a unei înţelegeri semnate de compania Valiexchimp din Moldova şi Claw Energy LLC din SUA, ce prevede efectuarea unor forări la adâncimi mari.
 
„Am ajuns la un acord prin care Claw Energy se angajează să foreze două sonde la o adâncime de până la trei kilometri la Victorovca, raionul Cantemir. Acolo deja extragem gaz de la o adâncime de 600-700 de metri, până la 400.000 de metri cubi pe lună. Vrem să aflăm însă dacă în această zonă se găsesc rezerve mai importante de metan", spune Valentin Bodişteanu, directorul general al companiei Valiexchimp.
 
Potrivit lui Bodişteanu, există mai multe semne că în această zonă s-ar putea descoperi zăcăminte mari de gaze naturale. „Regiunea unde vor fi făcute forările se află la mijlocul unei depresiuni ce se întinde din România până în Ucraina. La ambele capete se extrag gaze, aşa că sperăm ca şi aici să fie rezerve importante, astfel încât să putem asigura necesităţile ţării de astfel de combustibil", precizează managerul.
 
Forările nu se limitează doar la Victorovca. Şi la Văleni, raionul Cahul, va fi instalată o sondă, doar că de petrol, la o adâncime de 700 de metri, pentru a stabili cât ţiţei poate fi extras de acolo. Lucrările de prospecţiune şi forare vor costa circa zece milioane de dolari, iar riscurile şi costurile sunt împărţite între cele două companii, precizează Valentin Bodişteanu.
 
„AVEM NEVOIE DE CERCETĂRI SERIOASE“
Vasile Alcaz, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, consideră că aceste forări erau demult necesare pentru a confirma sau infirma ipotezele privind existenţa unor importante zăcăminte de hidrocarburi în sudul Republicii Moldova. „Avem nevoie de prospecţiuni serioase. Or, rezultatele forărilor efectuate în perioada sovietică, chiar şi la adăncimi mai mari, nu mai sunt relevante.
 
Noile tehnologii pot arăta cu mai multă precizie dacă sunt sau nu rezerve mari de petrol şi gaz", spune savantul. Intenţiile companiei Valiexchimp nu se limitează doar la aceste lucrări. „Ducem negocieri şi cu Prospecţiuni SA din România pentru a efectua studii seismice cu unde 3D, astfel încât să putem afla dacă şi în alte zone din sudul ţării există zăcăminte de hidrocarburi", a precizat Valentin Bodişteanu.
 
În Moldova au forat şi ruşii, şi americanii
În perioada sovietică s-au efectuat forări pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru a descoperi dacă există rezerve de petrol şi gaze. Lucrările au fost stopate în anii 1970, după descoperirea unor zăcăminte uriaşe de hidrocarburi în Siberia. Sondele forate, în mare parte, au fost distruse, iar rezultatele - ascunse. În 1995, Guvernul a semnat un Acord de concesiune cu Redeco LTD din SUA ce prevedea efectuarea, timp de 20 de ani, a lucrărilor de explorare şi extragere a gazului şi petrolului din sudul Moldovei.
 
În 2007, Guvernul i-a retras companiei Redeco dreptul exclusiv pentru exploatarea zăcămintelor, deoarece aceasta nu şi-a onorat angajamentele. În mai 2008, Valiexchimp a preluat drepturile şi obligaţiunile de la compania americană, prin semnarea unui nou acord de cesiune, ce prevede efectuarea lucrărilor de explorare pe un perimetru de 6.300 kilometri pătraţi.
 
adevarul

0