954

Avertisment FMI: lumea e pe cale să se întoarcă la criza din 1930

 
 
Şeful Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, atrage atenţia că lumea s-ar putea confrunta cu o criză similară cu cea din anii 30, dacă statele nu ajung la un numitor comun pentru a rezolva problema datoriilor.
 

„Retragere, protecţionism, izolare”. Acestea sunt cuvintele prin care Christine Lagarde, şeful Fondului Monetar Internaţional descrie economia globală, judecând în funcţie de relaţiile din ce în ce mai tensionate dintre Marea Britanie şi Franţa, sau dintre China şi Statele Unite ale Americii.”Aceasta este descrierea exactă a ceea ce s-a întâmplat în 1930, iar noi nu vrem să se întâmple acelaşi lucru şi acum', a declarat Lagarde, citată de The Guardian. Aceasta insistă asupra faptului că lumea poate ieşi din criză doar dacă toate statele contribuie pentru a scoate Europa din criza datoriilor.


Oficialul FMI este extrem de preocupat în ceea ce priveşte viitorul apropiat. Lagarde crede că în 2012, Europa ar putea fi târâtă într-o dublă recesiune (o revenire economică de scurtă durată cuprinsă între două perioade de recesiune) cu efecte nefaste asupra economiei globale. „Economia mondială, la ora actuală, nu poate fi descrisă în tonuri de roz. Este mai degrabă întunecată”, a mai spus reprezentanta FMI.


Planul FMI, aprobat la summit-ul de la Bruxelles de săptămâna trecută, costă în obţinerea a 200 miliarde de euro de la ţările europene, urmând ca alte sume să se strângă de la statele din afara bătrânului continent. Planul Fondului este însă extrem de greu de dus la îndeplinire. Reacţia Beijing-ului a fost una de respingere, motivând că Europa ar trebui să îşi rezolve singură problemele.
 


Replica FMI a venit prompt: „Nu există economie în această lume, fie că este vorba de state cu venituri foarte mici, state în curs de dezvoltare sau economii super avansate, care să nu fie afectate de această criză. Nu este genul acela de criză care să poată fi rezolvată de un grup de state. Să sperăm că această problemă va fi rezolvată de toate statele. Este un plan care va necesita eforturi, ajustări şi în mod clar va trebui să pornească din centrul crizei, adică din statele europene, în special cele din zona euro”, a mai declarat şeful FMI.
 
 
unimedia


0