AIE aruncă zarurile!
Comentator: „Şansele alegerii preşedintelui sunt 50 la 50”
Astăzi, la ora 14.00, Legislativul se va întruni într-o şedinţă specială pentru a alege preşedintele Republicii Moldova. Pentru ca alegerile să fie validate, la acestea trebuie să participe 61 de deputaţi (sau mai mulţi) şi să fie cel puţin un candidat înregistrat oficial. Deocamdată, aceste două condiţii se întrunesc, deoarece Marian Lupu este unicul candidat înregistrat oficial, iar 61 de deputaţi au declarat că vor intra în cabina de vot. Totuşi, cvorumul de 61 de parlamentari participanţi la procedura de vot nu înseamnă că astăzi preşedintele va fi ales, fiindcă Marian Lupu are garantate doar 58 de voturi de la AIE şi 1 vot de la deputatul neafiliat Mihai Godea.
Anterior, Igor Dodon a spus că grupul socialiştilor va participa la alegeri, însă va vota împotrivă. Contactat de JURNAL, Igor Dodon a reiterat mesajul că nu va vota o candidatură a alianţei. „Suntem consecvenţi şi nimeni din grupul socialiştilor nu va vota candidatura lui Lupu”. Referindu-se la declaraţiile preşedintelui Partidului Social Democrat Victor Şelin, precum că din grupul lui Dodon vor vota doar Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc, pentru ca ulterior Greceanîi să fie numită ambasador al RM la Moscova, Igor Dodon a declarat: „Dacă la ultimul campionat mondial de fotbal era caracatiţa Paul, în politica moldovenească este caracatiţa Şelin. Nu are decât să facă pronosticuri”.
„Dacă vor participa 61, toţi vor vota pro”
Deputatul PL Valeriu Munteanu a declarat pentru JURNAL că în cazul în care la alegeri vor participa 61 de deputaţi, voturile acestora vor fi pozitive. „Toate condiţiile sunt îndeplinite. În situaţia în care nu vor participa 61 de deputaţi, legea prescrie expres care sunt consecinţele juridice ale acestei neparticipări la vot. În cazul în care vor participa la vot 61 de deputaţi, suntem absolut siguri că aceste voturi vor fi pro, iar preşedintele va fi ales”.
Godea: „Condiţionez participarea”
Deputatul neafiliat Mihai Godea a înaintat 10 condiții Alianței pentru Integrare Europeană în schimbul votului său pentru candidatura lui Marian Lupu. Printre ele se numără: elaborarea unui plan pentru demonopolizarea principalelor sfere economice și încurajarea investitorilor străini, garantarea prin lege a nivelului minim de trai, aprobarea politicilor fiscale pe un termen de cel puțin 3 ani ş.a. Solicitat de JURNAL, Mihai Godea a afirmat că nu este nicio diferenţă dintre condiţiile înaintate de el şi programul AIE. „Marian Lupu mi-a spus că nu există divergenţe. Prin aceste condiţii am reamintit alianţei că trebuie să lase certurile şi să se ocupe de problemele reale ale cetăţenilor.”
Nu vrem anticipate, ci putere
Mark Tkaciuk, deputat PCRM, a declarat pentru JURNAL că PCRM urmează să hotărască dacă va participa sau nu la vot. Deputatul comunist a spus că cea mai bună cale de evitare a alegerilor parlamentare anticipate este ca AIE să se dizolve şi să ofere PCRM-ului oportunitatea de a forma o nouă majoritate de guvernare. Totuşi, deputatul nu ne-a explicat cum poate PCRM forma o majoritate, dacă fracţiunea aceasta este formată din 39 de deputaţi.
Şansele sunt de 50 la 50
Contactaţi de JURNAL, mai mulţi comentatori politici au spus că sunt câteva scenarii care se vor putea produce azi în Parlament. Astfel, comentatorul politic Igor Boţan afirmă că şansele de alegere a şefului statului sunt astăzi de 50 la 50: „Probabil, va fi o atmosferă teatralizată. Fracţiunile se vor invita unele pe altele să treacă înainte pentru a vota. Şansele de alegere a preşedintelui sunt de 50 la 50”.
Potrivit analistului politic Viorel Ciubotaru, se conturează trei scenarii: vor participa 61 de deputaţi şi vor vota pentru, vor participa 61 de deputaţi şi unii vor vota împotrivă. „În acest caz întrebarea va fi: cine a votat contra? Dacă Marian Lupu, conştientizând că nu întruneşte 61 de voturi pozitive, îşi va retrage candidatura în această zi, alianţa se va discredita”.
Analistul politic Valentin Dolganiuc consideră că astăzi preşedintele nu va fi ales, pentru că atât PCRM, cât şi Dodon nu vor vota candidatura lui Lupu.
„PCRM va delega 2 – 3 persoane”
Comentatorul politic Arcadie Barbăroşie consideră că PCRM nu este interesat să meargă spre alegeri anticipate parlamentare, deoarece, în opinia sa, partidul este slăbit de tensiuni interioare şi de plecarea lui Dodon. „Cred că PCRM va delega două – trei persoane care să participe la alegeri, pentru a avea cvorumul de 61 de deputaţi.” În opinia analistului, şi Igor Dodon trebuie să se ferească de alegeri anticipate. „Domnul Dodon urmează să devină preşedintele partidului socialiştilor, şi un eventual sondaj va arăta şansele PSRM-ului. Dodon crede că va putea repeta performanţa lui Lupu, când domnia sa a adus PD în Parlament. Personal, consider că Dodon va repeta soarta lui Tarlev, Ţurcanu, Stepaniuc”.
jurnal