898

33 inele ascunse într-un automobil, descoperite la vamă

33 de inele au fost depistate în caroseria unui automobil de model BMW la postul vamal Leuşeni-Albiţa, anunță Serviciul Vamal. La volanul mijlocului de transport se afla un cetăţean al României şi în calitate de pasageri se deplasau încă trei cetăţeni ai ţării vecine.

Potrivit sursei, inelele erau confecţionate, cel mai probabil, prin manoperă artizanală dintr-un material asemănător cu aurul. Articolele cu proba aplicată conform tehnologiei şi cerinţelor merceologice, au fost ridicate şi sigilate pentru a fi trimise la un laborator specializat, care va stabili din ce metal sunt bijuteriile. Anume acest fapt va permite încadrarea fraudei vamale în conformitate cu legislaţia în vigoare.

De fapt, ascunderea inelelor sau a altor articole de asemenea gen de controlul vamal nu a mai fost întîlnit la Leuşeni de mai mulţi ani, când după „ridicarea cortinei de fier" era la modă ca fiecare cetăţean, care traversa hotarul, să tăinuiască numaidecît printre obiectele personale bijuterii din metale preţioase, notează sursa.

Potrivit legii, persoanele fizice au dreptul de a scoate de pe teritoriul Republicii Moldova bijuterii din metale şi pietre preţioase în cantitate de pînă la 5 unităţi (indiferent de valoarea lor), fără achitarea drepturilor de export, cu condiţia că bijuteriile indicate nu sînt omogene; obiecte din metale şi pietre preţioase produse de agenţii economici autorizaţi a căror valoare în vamă nu depăşeşte suma de 10000 euro şi care nu sînt destinate activităţii comerciale sau de producţie, cu condiţia achitării drepturilor de export şi declarării în modul stabilit şi prezentării organului vamal a autorizaţiei eliberate de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Culturii, prin care se confirmă costul lor şi faptul că obiectele respective nu prezintă valoare culturală.
 
unimedia

0