948

SCANDAL: RM ar putea pierde 50 mil euro într-un proces internațional


Litigiul între compania Le Bridge Corporation Limitet, care a construit o rețea de de magazine Duty Free în mai mutle puncte terestre de trecere a frontierei și unul în cadrul aeroportului Internațional Chișinău și Guvernul Republicii Moldova continuă.
 
În cadrul unui conferințe de presă susținută astăzi, 28 noiembrie, Ion Păduraru, avocat ce reprezintă Le Bridge Corporation Limitet a declarat că schema frauduloasă prin care compania franceză a fost deposedată de bunuri a fost elaborată de către concurenții comerciali, dar a fost implementată numai datorită concursului acordat din partea justiției!

Păduraru a precizat că Republica Moldova, în calitate de țară gazdă, a întreprins măsuri de expropriere față de Le Bridge Corporation Limited. „ Toate acțiunile sunt legate de domeniul Duty Free - în 2008 Guvernul a anunțat un tender de creare a magazinelor Duty Free. Câștigător a fost Le Bridge Corporation Limited, căreia ia fost acordat dreptul să construiască 5 magazine la frontiera terestră de stat precum și unul în pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău și în cadrul portului Giurgiulești. Au fost construite 4 magazine, excepție fiin Ungheni unde fizic nu era posibilă construcția unui magazin. Locațiile au fost - Cahul, Leușeni,Sculeni și Costești Stânca și magazinul de la aeroport”. Avocatul susține că investițiile totale s-au cifrat la circa 10 milioane euro.

Magazinul de la aeroport a fost pregătit de lansare la 12 noiembrie 2009, în cadrul acestuia fiind depozitată marfă de 1,5 milioane euro. Actul de expropriere a început la 10 noiembrie 2009, fiind blocată deschiderea magazinului, în incinta cărui și până în prezent reprezentanții companiei nu au acces.

Păduraru susține că fiind în arbitraj internațional statul aflat în litigiu e „obligat să se abțină de la orice acțiune care ar agrava situația. Din 10 iunie până în prezent am scris mai mult de 10 cereri prin care solicităm să ni se permită scoaterea mărfii din cadrul magazinului, în incinta acestuia aflându-se și produse perisabile - nu ne-au permis.”

Despre situația conflictuală Guvernul a fost notificat la 14 mai 2010. „Dacă un Guvern este responsabil, ar fi reacționat imediat. Dupa adresare atacurile și expropierea au continuat.”, susține Păduraru.

O istorie dubioasă se atestă și pentru cele 4 magazine deschise la frontiera de stat. La momentul deschiderii unui magazin, aceată acțiune a fost efectiv blocată, deși la moment acestea funcționează, există o hotărâre de judecată prin care a fost decisă încetarea activității acetor magazine.

Investițiile totale pe care le-au făcut francezii se ridică la circa 10 milioane euro, în cadrul procesului aceștia solicită, fără daune morale, un prejudiciu de 50 milioane euro, fiind incluse și prejudiciile din venitul ratat.
 
ECO
0