Greşeli care te pot costa afacerea
Să începi o afacere poate fi foarte interesant şi, aşa cum toată lumea speră, profitabil. Însă dacă nu îţi aloci mai întâi timp pentru studii de piaţă şi pregătiri, s-ar putea să te vezi nevoit să închizi mai devreme decât te aşteptai.
Investopedia a întocmit o listă cu cele mai periculoase greşeli ce îţi pot îngropa afacerea.
Nu înregistrezi afacerea
Deşi este un calvar şi ai de stat la mai multe ghişee decât ţi-ai imaginat vreodată, este firesc şi esenţial să-ţi înregistrezi afacerea.
De asemenea, trebuie să fii conştiincios cu plata taxelor şi impozitelor pentru că, altfel, controalele şi amenzile te vor forţa să renunţi mult mai repede.
Nu-ţi anunţi angajatorul că ai o afacere
Mulţi îşi încearcă norocul în afaceri cât încă sunt angajaţi în altă parte. Dacă e şi cazul tău, mai citeşte o dată clauzele contractului semnat la angajare şi asigură-te că nu există nicio încălcare ce ar putea să te ducă în instanţă.
După aceea, dacă totul e în ordine, vine şi pasul cel mare, să-i spui şefului tău. Încearcă mai întâi să afli detaliile de la oameni care nu au funcţii foarte importante, dar lucrează la departamentul de resurse umane sau în cel de reprezentare legală.
Nu foloseşti un nume de firmă unic
Credeai că dacă îţi alegi un nume care să fie asemănător cu al unei companii rivale o să ai mai mult succes? Mai gândeşte-te o dată. Pe lângă legile de copyright încălcate, trebuie să-ţi fie clar că atunci când alegi numele firmei după un asemenea criteriu nu faci decât să derutezi clienţii, care nu vor şti de la ce companie au cumpărat.
Pe lângă procesele ce se pot dovedi extrem de costisitoare şi extenuante şi în care tu vei pierde cel mai probabil. Cel mai bine e sa începi "curat" şi să îţi alegi un nume de companie care nu mai este folosit de nimeni.
Nu-ţi asiguri afacerea
Să fii asigurat în caz de faliment, dar şi calamităţi naturale ce îţi pot distruge sediul cu echipamente şi tot ce ai investit de atât timp este un lucru ce te poate scoate din multe încurcături.
În funcţie de natura afacerii tale, nevoile de asigurare vor varia. Încearcă să faci un efort şi să fii asigurat din toate punctele de vedere, chiar dacă costă mai mult. Vei vedea că "paza bună trece primejdia rea".
ECO