999

Vămuirea la domiciliu - o procedură mai simplă de control vamal pentru agenții economici

 Serviciul Vamal continuă să implementeze pentru agenţii economici credibili procedura de vămuire la domiciliu. Asta după ce începând cu 1 august 2011 au fost introduse proceduri simplificate de control vamal. Astfel, agenţii economici care în decursul unui an realizează peste 100 de operaţiuni de import/export pot solicita vămuire la sediul companiei, beneficiind de proceduri simplificate de control vamal.
În acest context, ieri în cadrul Biroului vamal Chişinău a fost convocată o şedinţă consultativă cu participarea mai multor agenţi economici (S.A „Macon”, S.A „ZORILE”, S.A „Coca Cola”, Fabrica de sticlă, S.A „Glass Contayner Company”). În cadrul şedinţei, au fost elucidate beneficiile procedurii simplificate pentru contactului între agentul economic şi colaboratorul vamal, neprezentarea mijlocului de transport la postul vamal prin redirecţionarea acestuia direct la sediul importatorului şi, nu în ultimul rînd, reducerea timpului şi costurilor de vămuire. 

Noua procedura permite companiilor acceptate în acest sens să depună declaraţii vamale electronice (cu semnătura digitală) fără a fi necesară prezentarea mărfurilor importate sau exportate biroului vamal pentru control.  

Astfel, daca până nu de mult agenţii economici au fost obligaţi să prezinte fiecare mijloc de transport, mărfuri şi documente de însoţire organului vamal pentru efectuarea controlului, de acum încolo, mărfurile importate de către operatorii economici acceptaţi sa lucreze în procedura simplificata, vor putea fi transportate direct la locul de descărcare a acestora, urmînd a fi declarate electronic şi puse în circulaţie liberă după achitarea drepturilor de import.

De această procedură vor beneficia numai agenţi economici care pe parcursul ultimilor 2 ani nu au comis fraude vamale, nu au debite la buget, se conformează cerinţelor vămii, fapt care va fi verificat în prealabil prin pre-audit vamal al companiei-solicitant. 

Această abordare vine să apropie sistemul vamal naţional la cel european, unde activitatea vamală se axează preponderent asupra controlului ulterior la sediul companiilor şi nu pe inspecţii la frontieră. În rezultat, datorită procedurilor simplificate vor fi eliminate staţionările în terminale (depozite vamale provizorii), va fi redus timpul de aşteptare, iar traficul prin birourile vamale va fi fluidizat.

Potrivit serviciului de presă al Serviciului Vamal, decizia introducerii procedurii simplificate de vămuire la domiciliu reprezintă un pas important în îmbunătăţirea climatului economic şi a parteneriatului Vama – Mediul de Afaceri. 

Ţinînd cont că conform noului sistem, colaboratorul vamal nu intră în contact direct cu agentul economic, se diminuează considerabil şi factorii instituţionali ai corupţiei.

UNIMEDIA precizeaz că primele certificate de vămuire la domiciliu au fost înmânate în septembrie companiilor „Orhei Vit” şi „SA Carton”.
 
 
Unimedia
0