963

Negocieri în stil Gazprom: Va fi Moldova îngenuncheată iar?

 
Rezultatele celei de-a patra runde de negocieri a următorului contract dintre Moldovagaz şi Gazprom privind importul de metan şi condiţiile de tranzitare a gazului rusesc pe teritoriul Moldovei sunt ţinute în mare taină. Deşi premierul Vlad Filat a promis că luni, 24 octombrie, vom afla informaţii cu privire la felul în care au decurs acestea, nici Ministerul Economiei şi nici Moldovagaz nu au dat publicităţii careva informaţii.

Lipsa de transparenţă nu face decât să ne ducă cu gândul fie la un eşec în negocieri, fie la tot felul de scamatorii de culise.
 
Negocieri la Moscova fără rezultate?

Ilarion Popa, veceministrul Economiei, a precizat pentru ECOnomist că la Moscova au plecat doar reprezentanţii Moldovagaz şi că negocierile, în prezent, au un caracter tehnic. „Nu pot să vă dau prea multe detalii despre cursul negocierilor care au avut loc pe 20 octombrie.

Tot ce pot să vă spun este că ele continuă şi sperăm, în cele din urmă, să avem un preţ mai mic la gaz.”, declară Ilarion Popa.

De cealaltă parte, Moldovagaz păstrează tacerea. „Nu avem a vă comunica careva informaţii noi privind negocierile recente de la Moscova, prin urmare, nici nu am difuzat vreun comunicat de presă”, ne-a comunicat telefonic Andrei Aculov, consilierul preşedintelui Moldovagaz.

Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei, Vitalie Condraţchi ne-a comunicat că nu deţine informaţii despre cele discutate în cadrul vizitei de lucru a negociatorilor moldoveni la Moscova.

Expertul economic Ion Muntean, explică această tacere aducând drept exemplu negocierile actualului contract, în vigoare până la sfârşitul anului. „În general, toate negocierile cu Gazprom au fost învăluite de mister. Spre exemplu, contractul încheiat în 2006 a fost secretizat până în 2009-2010, când au început să apară unele detalii.

Mult timp nu s-a ştiut de exemplu că, coeficienţii de trecere la preţul mediu european erau specificaţi în acest contract, dar şi alte detalii importante. În noile negocieri e cazul să mergem cu lecţia învaţată din experienţa negocierii şi semnării actualului contract”, susţine Ion Muntean.

Reamintim că Republica Moldova şi furnizorul rus Gazprom sunt în toiul negocierilor pe marginea semnării noilor contracte privind condiţiile de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova şi tranzitarea lor pe teritoriul ţării, începând cu anul 2012.

Potrivit Serviciului de Presă al Moldovagaz, penultima întrunire la nivel de experţi, a treia la număr, a avut loc la 5 octombrie curent la Moscova, în cadrul căreia s-a stabilit data limită de achitare şi disponibilitatea Gazprom de a ţine, sau nu, cont de valoarea puterii calorice a gazului în stabilirea preţului. De asemenea, noul contract va fi semnat pe un termen de doar 3 ani şi nu 5 cum a fost anterior.

Aceasta este cam toată informaţia pe care o ştim în momentul de faţă, deşi negocierile au demarat încă din vară.
Cea de-a patra întrevedere urma să fie la Chişinău, la sfârşitul lunii octombrie, însă a fost replanificată pentru data de 20 octombrie la Moscova.

Filat şi Putin accelerează negocierile?

Se vehiculează cu mare tam-tam prin presă că rezultatele întrevederilor de la Sankt Petersburg,din data de 18 octombrie, dintre premierul Filat şi omologul său rus, Vladimir Putin, ar fi prins contur.

În consecinţă, joi, 20 octombrie, în regim de urgenţă a plecat la Moscova grupul de negociatori din partea Republicii Moldova pentru a relua negocierile privind viitorul contract de import al gazelor.

Cel puţin asta a lăsat să se înţeleagă ministrul Economiei,Valeriu Lazăr care a confirmat că plecarea grupului de negociatori, este şi un rezultat al întrevederilor avute la nivel înalt.

„Această deplasare la Moscova, oricum era planificată, dar pentru sfârşitul lunii. Întrevederile din ultimul timp au dus însă la accelerarea procesului de negociere a noului contract de import a gazelor", a declarat ministrul Economiei.

În cadrul vizitei oficiale de la Sankt-Petersburg din 18 octombrie, premierul Vlad Filat a cerut semnarea unui contract pentru un termen de cinci ani, care ar lua în calcul şi o posibilă diminuare a preţului la metan.

Potrivit ultimelor date estimate de Moldovagaz pentru primul trimestru al anului 2012, preţul de import al gazului rusesc, chiar şi fără contract, ar fi urmat să scadă cu 8-10% de la 1 ianuarie 2012. În acelaşi timp, Valeriu Lazăr a precizat că este prematur de vorbit despre preţul gazelor livrate de Gazprom.

„Până nu vom avea un contract finalizat şi semnat de ambele părţi, nu se poate spune  nimic cu precizie", a afirmat vicepremierul.

Ce ştim deocamdată e că...

Data-limită de achitare cu Gazprom pentru furnizarea lunară a gazelor naturale ar urma să fie prelungită până la data de 26 a lunii ulterioare celei de gestiune, anterior în contract fiind stipulată data de 20.

Această măsură va permite citirea indicilor echipamentelor de măsurare şi emiterea facturilor de plată până la data de 5 a lunii ulterioare, cu achitarea lor până la data de 15, ceea ce îi va oferi consumatorului 10 zile în plus pentru efectuarea plăţilor respective până a fi deconectat de la reţeaua de aprovizionare cu gaze pentru neachitare.

De asemenea, grupul de experţi ai Gazprom a fost de acord să examineze argumentele negociatorilor molodveni vizavi de valoarea puterii calorifice a gazelor naturale utilizate în calculul preţului la gaze.

La şedinţă au fost puse în discuţie inclusiv principiile de formare a preţului de livrare a gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, începând cu anul 2012.

Conform rezultatelor şedinţelor anterioare (15 iulie şi 7 septembrie 2011), părţile au hotărât ca durata de valabilitate a noului contract privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale în RM şi a contractului privind condiţiile de tranzitare a gazelor naturale pe teritoriul republicii să constituie 3 ani (perioada 2012-2014).

Mai e loc de negocieri: taxa de tranzit spre Balcani

„Urmărind evoluţia preţurilor la gazele importante, care în ultimii 10 ani s-a triplat, şi comparând evoluţia preţului perceput pentru tranzitul gazelor ruseşti în Balcani, de la 1.76 la 2.5 USD pentru 1000 m3 transportaţi la 100 de km,  până în 2010, apare întrebarea: De ce autorităţile moldove¬ne nu au reuşit să renegocieze acest preţ în favoa¬rea Moldovei cel puţin o dată până în prezent?”, se întreabă expertul economic, Ion Muntean.

Această întrebare este de bun simţ, ţinând cont de faptul că deşi Gazprom şi-a negociat posibilitatea ca tariful gazelor livrate în Moldova sa fie revizu¬ite o dată la trei luni începând cu anul 2008, taxa de tranzit a rămas aceeaşi.

În Europa exis¬tă cel puţin patru metodologii standardizate care iau în calcul inclusiv preţul gazului transportat. Valoarea taxei de tranzit în majoritatea metodo¬logiilor, constituie aproximativ 5-7%.

În cazul nostru acesta ar trebui să fie minim 14.25 USD pentru o mie de metri cubi transportaţi la o distanţă de 100 km, la un preţ de import de 293,8 USD, pe care îl avem din ianuarie 2011.

Dacă tot din ianuarie 2011 avem preţuri europene pentru gazul rusesc, de ce n-ar plăti ruşii preţ european pentru transit?

Contractul privind furnizarea gazelor naturale în Republica Moldova, în vigoare, încheiat pe o perioadă de 5 ani (2007-2011) a fost semnat la 29 decembrie 2006.

Rezultatele negocierilor finale a fost: Un contract de livrare a gazelor până în anul 2011 cu o schema de aliniere a preţului de livrare a gazelor în RM cu cel european;  Preţul de achiziţionare a gazelor de către Mol¬dovagaz din 2006 - 160 dolari/1000 m3; Gazprom a intrat în posesia a 63,4 % din acţiunile Moldovagaz; Revizuirea prețului de livrare a gazelor în RM trimestrial, începând cu anul 2007.

Conform condiţiilor contractului, preţul la gazele naturale, până la sfârşitul anului 2011, se calculează după formula bazată pe valoarea medie aritmetică a preţului de realizare a gazelor naturale de către SAD „Gazprom” în ţările din Europa şi cotaţia preţurilor la motorină şi păcură, aşa-numita „formulă de calcul europeană”.

Din 2011 preţuri europene

La fel, în contract au fost stipulaţi coeficienţii de micşorare, care au fost aplicaţi pentru trecerea treptată a economiei Republicii Moldova la preţurile europene: a. 2008 – 0,75; a.2009 – 0,8; a.2010 – 0,9. Începînd cu 01 ianuarie 2011, Republica Moldova procură gaze naturale fără aplicarea coeficienţilor de micşorare.

În urma mai multor discuţii şi dezbateri, la 26 ianuarie curent a fost aprobat noul tarif la gaze care, în medie, constituie 4.599 lei pentru 1000 metri cubi sau cu 12,2% mai mult decât tariful mediu vechi.

Saltul tarifelor a fost condiţionat, în primul rând, de creşterea preţului de import  la gaz care, începând cu 1 ianuarie 2011, constituie 293,8 dolari pentru 1000 metri cubi, cu 11,7% mai mult decât cel vechi.

Despre scumpirea gazului se ştia din anul 2006, când a fost semnat cu Gazprom contractul de furnizare pe o durată de cinci ani. Se ştia şi că, începând cu 2011, metanul va fi achiziţionat la preţuri medii europene.

În opinia conducerii Moldovagaz, „cinci ani a fost o perioadă suficientă pentru reformarea economiei, luând în considerare eventuala scumpire a gazului, însă, nu s-a întreprins nimic”.

• SA „Moldovagaz” are 23 de subsidiare, dintre care 16 se află pe malul drept al Nistrului, iar alte şapte - în regiunea transnistreană. Aceste companii sunt formate din două întreprinderi transportatoare de gaz, 18 întreprinderi de distribuţie a gazului şi trei întreprinderi de specializare complementară.
• Din 2004, în componenţa companiilor-fiice intră 35 de filiale teritoriale care întreprind activităţi de exploatare a reţelelor de gazificare şi deservire a consumatorilor din raioane.
• Numărul angajaţilor SA „Moldovagaz” constituie peste 5000 .
• Populaţia consumă 32% din „combustibilul albastru” importat. Sectorului energetic îi revin 43% de gaz, iar alte 25% ajung la întreprinderile industriale şi instituţiile de stat.
• Lungimea reţelelor de gaz de pe teritoriul RM constituie peste 21 mii km.
 
eco.md

0