394

Scenariu politic perfid anti-Filat

 Atmosfera politică din Republica Moldova a ajuns în faza atacurilor perfide în care opoziţia comunistă are cel mai larg spaţiu de manevră.
 
Dacă va fi ales preşedintele pe 18 noiembrie, aşa cum a fixat Parlamentul, garnitura guvernamentală se poate schimba în totalitate. Conform unuia din aceste scenarii, după ce va fi ales şeful statului, premierul Vlad Filat şi partidul său liberal-democrat pot fi înlăturaţi de la guvernare. Scenariul acesta a fost scos în evidenţă de anumite gesturi politice involuntare ale unor fruntaşi comunişti.
 
Pe 18 noiembrie, deputaţii din Parlamentul de la Chişinău vor face prima tentativă de a alege şeful statului. Iniţiativa a venit pe neaşteptate într-una din şedinţele Parlamentului din partea liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, fiind sprijinită de comunişti. A urmat o invitaţie la negocieri a coaliţiei de guvernare adresată opoziţiei comuniste în vederea alegerii preşedintelui. Mai departe s-au developat elemente ale unui posibil plan perfid de reformare a alianţei de guvernare cu ajutorul comuniştilor. Invitaţia în formă scrisă de la alianţă până la comunişti a fost transportată de către preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. Comuniştii s-au întrunit şi au emis următoarea declaraţie: „Acceptăm invitaţia la dialog, dar nu cu Alianţa pentru Integrare Europeană, ci separat cu fiecare component al acesteia. Şi vom începe cu Partidul Democrat, întrucît invitaţia la discuţii a venit din partea lui Dumitru Diacov, care nu a specificat că ar reprezenta toate partidele din alianţă”, a menţionat liderul grupului parlamentar al comuniştilor Maria Postoiko. Ea a mai spus că PCRM încă nu a primit invitaţii din partea celorlalte componente ale coaliţiei de guvernare.
 
Analiştii politici nu exclud că ar putea exista o înţelegere între Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat sau, mai exact, între liderul comunist Vladimir Voronin şi finanţatorul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al acestui partid, de a-i înlătura de la guvernare, după ce va fi ales şeful statului, pe liberal-democraţii conduşi de actualul prim-ministru Vlad Filat.
 
Analistul politic Igor Boţan: „.... Cum să-l amăgim pe liderul PLDM Vlad Filat şi pe liderul PL Mihai Ghimpu să ne ajute să alegem şeful statului după care, noi (PCRM şi PD – n.n.) să dăm jos Guvernul şi să preluăm guvernarea”.
 
Miza acestui scenariu ar fi izolarea liderului PLDM Vlad Filat, care s-a clasat pe prima poziţie în toate sondajele din ultima vreme. În cazul în care ar reuşi un astfel de scenariu, Filat ar rămâne în afara câmpului vizibil, deoarece nu ar mai fi nici măcar simplu deputat.
 
Cel mai bine poziţionaţi în actuala situaţie politică sunt comuniştii. După ce l-au demis împreună cu liberal-democraţii pe directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate şi au obţinut declanşarea procedurii de alegere a şefului statului cu ajutorul democraţilor, comuniştii s-au pomenit în situaţia când pot pune orice condiţii şi pot negocia cu orice formaţiune din alianţă. Procedura de alegere a preşedintelui nu mai poate fi oprită, iar alternativa nu mai poate fi alta decât declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, determinate de imposibilitatea alegerii şefului statului din două tentative. Altfel spus, Alianţa pentru Integrare Europeană este nevoită să accepte să împrată guvernarea cu comuniştii.
 
Analistul politic Bogdan Ţărdea: „Comuniştii vor să participe la guvernare. Deci, la aceste negocieri vor discuta despre programul de guvernare şi vor întreba care este una din cele trei funcţii de top (preşedinte al Parlamentului, şef de stat şi prim-ministru) în care ei se regăsesc?... Nemaivorbind deja de anumite pârghii concrete în luarea deciziilor”.
 
Se pare că Moscova nu este străină nici de această dată de frământările politice din Republica Moldova. Astăzi, la Chişinău, a venit într-o vizită inopinată ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Grigori Karasin. Oficial, demnitarul rus a venit aşa, pe nepusă masă, să discute despre relaţiile bilateriale.
 
Care ar fi schema politică moldovenească agreată acum de Moscova? Analistul Bogdan Ţârdea crede că Partidul Democrat nu poate fi admis într-o asemenea combinaţie, deoarece a trădat Moscova în 2010 prin respingerea alianţei de centru-stânga cu comuniştii.
 
„Rusia, Putin, Medvedev au o atitudine foarte rezervată faţă de PD şi faţă de Marian Lupu. Faţă de comunişti există anumite obiecţii, dar despre ei Moscova spune: „Aceştia sunt ai noştri, dar imprevizibili”. Faţă de Filat: „Filat nu este al nostru! El este occidental, cu NATO.., dar Filat e pragmatic, previzibil şi poartă ceasul pe mâna dreaptă (ca Vladimir Putin – n.n.) şi cu el putem negocia şi situaţia cu Transnistria şi businessul””.
 
vocea basarabiei 
0