478

Asul din mâneca lui Marian Lupu

 
Deja e oficial, după ce premierul Filat a prezentat în Parlament un raport despre atacurile de tip raider,  deputaţii PLDM şi PCRM au votat  pentru demiterea directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate, Gheorghe Mihai, care a fost pedepsit, conform spuselor lui Mihai Ghimpu pentru cazul Baghirov. Despre acest caz Baghirov, voi scrie mai mult când voi cunoaşte rechizitoriul, căci din câte s-a anunţat, ne aşteaptă un dosar senzaţional, care răstoarnă toate versiunile anterioare privind evenimentele din 7 aprilie. Astfel, guvernarea Rusiei a demonstrat că are pârghii eficiente în R.M., şi atunci când se supară, cad figuri înalte de la guvernare.

Totodată, fracţiunile parlamentare PCRM şi PLDM, i-au cerut preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, ca, în termen de 7 zile, să includă pe ordinea de zi subiectul demiterii Procurorului General şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (acesta a declarat deja că îşi prezintă benevol demisia).

Premierul Filat a comis o imixtiune a Executivului în treburile legislativului, şi a încălcat Constituţia, care prevede separaţia puterilor în stat, atunci când s-a apucat să acuze anumiţi funcţionari, care conform legii sunt numiţi de Parlament, şi sunt sub control parlamentar. Trecând peste acest amănunt, trebuie să menţionăm că dânsul s-a substituit şi puterii judecătoreşti, atunci când a dat verdicte, şi a declarat că cineva se face vinovat de încălcarea legii.

Oare când funcţionarii moldoveni, inclusiv premierul, se vor conduce de Constituţie, care prevede prezumţia nevinovăţiei, a oricărei persoane şi dreptul la apărare?

Raportul premierului în Parlament a fost eminamente politic şi conţine şi elemente de şantaj politic. Dânsul a declarat că în cazul în care preşedintele Parlamentului nu va pune la vot demisia Procurorului General, acesta va fi demis. Astfel, atât Filat, cât şi Voronin îl şantajează pe Marian Lupu că va fi demis, în cazul în care nu va pune la vot demiterea Procurorului General. Opinia mea este că intenţia lor este să-l demită pe Lupu cu orice preţ, iar cazul cu demiterea Procurorului General , este doar un pretext.

Daca Lupu va accepta şantajul, oricum Filat şi Voronin, vor încerca să-l demită şi vor găsi o altă motivaţie.

Pentru mine aceste evenimente, şi anume coalizarea PLDM cu PCRM nu au fost o surpriza, am tot scris despre această posibilitate, şi am fost criticat dur de unii aplaudaci din presa afiliată premierului. Interesant, cum vor comenta aceştia acum jocul comun făcut de Filat şi Voronin, şi distrugerea AIE?

Se ştie déjà, că premierul Filat a avut o înţelegere în data de 4 octombrie cu Voronin, la care cei doi s-au înţeles să distrugă AIE, şi să aleagă împreună preşedintele ţării.

Drept precondiţie, Voronin a cerut demisia directorului SIS,  Procurorului General şi preşedintelui Parlamentului, post care îl doreşte pentru sine. Apropo aceste cerinţe  a PCRM, sunt oficiale, şi se regăsesc si pe site-ul partidului.  http://www.pcrm.md/main/index_md.php?action=news&id=6684).

Se zice că bătrânul comunist Petru Lucinschi, care este unul din consilierii lui Filat, ar sta în spatele acestui nou scenariu a lui Filat de coalizare cu comuniştii. N-ar fi de mirare, căci atât Filat, cât şi Voronin sunt produsele politice a lui Lucinschi.

În 1993, anume Lucinschi a fost cel care a regizat refacerea PCRM, ei având experienţă de acţiuni în comun. Iar în anul 2000, fostul preşedinte Lucinschi a făcut tot posibilul şi a distrus ADR-ul de atunci, aducând la guvernare comuniştii în Guvernul favoritului său Braghiş.

Iată că în prezent, vechii amici, Lucinschi şi Voronin, sunt pe cale de a distruge ADR nr.2 care se numeşte astăzi AIE.

Cum pot evolua evenimentele în condiţiile şantajului dat de premier, preşedintelui Parlamentului?

Este important  să încercăm să descifram ce ne poate aştepta în continuare. Până unde va merge Filat cu comuniştii?

Preşedintele Parlamentului a şi declarat pe bună dreptate, că cerinţa premierului de demitere a Procurorului General nu are la baza probe, şi nu este întemeiată în baza legislaţiei.

Întrebarea mea către deputaţii din Parlament este, de ce nu-l invita pe Procurorul General în Parlament, să prezinte un raport şi să dea explicaţii despre activitatea sa timp de doi ani?

Aşa ar fi democratic şi legitim, ca cel vizat, în speţă Procurorul General, numit în funcţie de Parlament, să poată să-şi expună punctul său de vedere şi să-şi apere mandatul. Apoi, în baza raportului, deputaţii, vor putea să adreseze întrebări Procurorului General şi abia apoi să facă concluzii, dacă sunt temeiuri de demitere sau nu.

Astăzi încă nu ştim toate detaliile înţelegerii între PLDM şi PCRM, însă ceea ce s-a întâmplat joi în Parlament, poate să se constituie în debutul guvernării PLDM+PCRM.

Rămâne o mică speranţă că Filat se va opri, că va renunţa la cerinţa de demisie a Procurorului General, că îşi va stăpâni emoţiile şi antipatiile, dacă va conştientiza că drumul său este diferit de cel a lui Lucinschi şi Voronin, doi ştabi comunişti, pe care nu-i mai poţi recupera pentru cauza unei Moldove europene şi democratice.

Dacă însă PLDM şi Filat se vor alia cu PCRM, acest partid îşi va semna sentinţa de condamnare la moarte politică şi va dispărea la viitoarele alegeri parlamentare. Atâta doar că fiecare dintre noi, cetăţenii acestei ţări, va trebui să mai aşteptăm câţiva ani şi să plătim un preţ mare pentru aceasta trădare.

Dar, totuşi este important că liderii PD şi PL, Lupu şi Ghimpu să se întâlnească cu Filat, să discute cu el, apoi să ne răspundă, deocamdată, la o singură întrebare: va mai exista AIE? Dacă da, e ok, să meargă la anumite compromisuri, la cedări reciproce şi să ne spună ce vor face mai departe, şi cum va fi ales preşedintele ţării. Dacă nu, atunci să cunoaştem şi noi cine ne-a trădat şi ce ne aşteaptă.

P.S.

Marian Lupu are un as în mânecă, şi anume – el poate dizolva Parlamentul în baza deciziei Curţii Constituţionale din 20 septembrie. Cred şi eu ca şi mulţi alţii, că decât o guvernare autoritară PLDM+PCRM, mai bine să mai mergem odată la alegeri.

Astfel, alegatorii care au votat PLDM, vor avea ocazia să dea votul pentru alte partide, care într-adevăr doresc o Moldovă fără Voronin şi fără comunişti.
 
hotnews
 
0