Jurnalist polonez: Moldova poate deveni o poveste de succes
“Moldova, Georgia şi Muntenegru mai speră să devină state membre ale Uniunii Europene, în pofida crizei cu care se confrontă zona euro”.
Despre aceasta scrie editorialustul Michal Kaczmarski, de la FDI Intelligence, organism aflat în subordinea grupului de presă britanic The Financial Times. În articolul său, Kaczmarski își expune părerea după ce a discutat cu liderii acestor trei țări în cadrul forumului economic de la Krynica.
Potrivit jurnalistului polonez, “țările care încă mai resimt povara grea a trecutului comunist pot urma una dintre cele două căi: sau să adopte un model occidental de economie cu piaţă liberă, sau să rămână enclave unde liderii comuniști urmează politici similare cu cele din perioada sovietică”.
După declararea independenţei în 1991, Republica Moldova a creat o iluzie de democrație care a încercat să ascundă faptul că țara s-a schimbat puţin din perioada sovietică. De la numirea lui Vlad Filat în funcția de prim-ministru în 2009, Alianţa pentru Integrare Europeană a început să reformeze țara. "Denumirea coaliției noastre declară clar că prioritatea noastră este integrarea în Uniunea Europeană", spune Filat.
O astfel de abordare a adus deja rezultate pozitive. Comisarul European pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a lăudat direcţia şi ritmul schimbării în Republica Moldova. "De la educaţie la agricultură, sunt necesare schimbări în toate domeniile. Cea mai mare provocare din toate rămâne sistemul nostru judiciar. Fiind un element vital, acesta ofera stabilitate, securitate şi o atmosferă bună pentru investiţii străine", consideră Vlad Filat.
“Autorităţile moldovene mereu subliniază că cea mai bună soluţie pentru implementarea rapidă a reformelor este de a îndeplini cerințele Uniunii Europene, totodată ținând cont de experiența statelor care recent au intrat în UE. Povestea de succes se poate transforma într-o economie și bunăstarea mai bună pentru cetăţenii moldoveni,” conchide autorul articolului.
Sursa: UNIMEDIA