894

În Moldova vor fi implementate servicii de comunicaţii mobile de generaţia a patra

 
Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. În Republica Moldova vor fi implementate serviciile de comunicaţii mobile de generaţia a patra (4G). Un proiect de hotărîre de Guvern privind acordarea licenţelor pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă de generaţia a patra operatorilor de pe piaţă este elaborat, în prezent, de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, transmite MOLDPRES.  

O declaraţie în acest sens a făcut, astăzi, Pavel Filip, ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, la Forumul interregional pentru statele din Europa, CSI şi Asia-Pacific privind dezvoltarea accesului comunicaţiilor în bandă largă. Acesta se desfăşoară, la Chişinău, în perioada 4-6 octombrie, sub egida Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT).
 
Filip a specificat că Republica Moldova este pregătită de implementarea tehnologiei 4 G, în condiţiile în care operatorii de telefonie mobilă deja au testat această tehnologie. Noua tehnologie 4 G va permite furnizarea unor servicii de calitate avansată, cum ar fi sunet şi imagine mai bune, viteză mai mare la internet şi preţuri reduse pentru convorbiri. Viteza internetului în tehnologia 4 G constituie 100 de megabiţi pe secundă, ceea ce depăşeşte de cinci ori viteza maxim posibilă la tehnologia 3 G.
 
Potrivit lui Filip, ministerul elaborează şi un proiect de lege ce vizează accesul la infrastructura asociată. Aceasta urmează să dea un impuls de dezvoltare a internetului în bandă largă în R. Moldova în viitor, ceea va presupune acces la internet cu viteză mare nu doar în oraşe, ci şi în sate. Republica Moldova se clasează printre primele 10 ţări din lume, după nivelul de viteză a internetului, iar specialiştii prognozează o creştere cu 20 la sută în următorii trei ani, la capitolul penetrarea internetului în bandă largă, a adăugat sursa citată.
 
Republica Moldova se situează pe locul trei printre ţările CSI şi pe locul 57 într-un clasificator mondial, dintr-un număr de 152 de ţări, la capitolul dezvoltarea societăţii informaţionale, potrivit unor studii realizate de UIT, notează MOLDPRES.

0