468

ABSENŢE NEMOTIVATE Vezi cum au chiulit deputaţii moldoveni în sesiunea legislativă februarie-iulie 2011 GALERIE FOTO!

 

 
Vladimir Voronin a confundat sesiunea parlamentară cu dormitorul de acasă
   
În sesiunea legislativă precedentă, deputaţii au lenevit, s-au certat și au lipsit nemotivat în loc să scoată ţara din criză. Pentru a-i disciplina, experţii propun să fie introduse în lege sancţiuni, astfel încât aleşii poporului să plătească pentru fiecare absenţă.

În sesiunea precedentă am asistat la o competiţie distructivă dintre majoritatea şi opoziţia parlamentară, iar pe de altă parte la o concurenţă pe alocuri nesănătoasă dintre componentele Alianţei pentru Integrare Europeană.

Votarea sau respingerea legilor a depăşit cadrul normalităţii, devenind o monedă de schimb şi ajungându-se chiar la condiţionări reciproce. Din aceste motive deputaţii au reuşit să ducă la bun sfârşit doar două treimi din volumul de muncă planificat. Sunt doar câteva constatări ale experţilor de la IDIS „Viitorul", incluse într-un raport de monitorizare a activităţii Parlamentului.

Sesiunea trecută s-a remarcat prin numărul mare de absenţe nemotivate ale deputaţilor. Fracţiunea comuniştilor a fost campioană la acest capitol, boicotând oficial şedinţele în plen. Astfel, timp de şase luni, deputaţii PCRM au adunat 510 absenţe nemotivate. Urmează liberal-democraţii cu 43 de chiuluri, liberalii şi democraţii cu câte 24.

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Primul în topul chiulangiilor este comunistul Mihail Poleanschi, care a lipsit de 21 de ori. Liderul său de partid şi-a permis să tragă chiulul de 15 ori. Din tabăra alianţei, s-a „remarcat" democratul Valeriu Guma, care n-a venit la şase şedinţe.

Comuniştii au jurat să nu mai lipsească de la şedinţele plenare ale sesiunii de toamnă-iarnă. „Vom reveni în Parlament, vom încerca să ne expunem poziţia, vom veni cu propuneri concrete. Dacă vom reuşi, rămâne de văzut", a declarat Vadim Mişin, deputat PCRM.

„SĂ NU DRAMATIZĂM"
Faptul că sesiunea trecută nu a fost una perfectă din punct de vedere organizatoric o recunosc şi membrii Alianţei pentru Integrare Europeană. Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii liberal-democraţilor, spune că nu e totuşi cazul să dramatizăm, fiindcă în această perioadă au fost adoptate acte legislative importante.

„Au fost momente de confuzie, discuţii în contradictoriu, proiecte pierdute în lectură finală, dar am aprobat şi legi importante, care vor marca destinul societăţii", a precizat Streleţ.

La rândul său, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, este de părere că deputaţii liberali şi-au făcut datoria. „Am făcut tot posibilul ca să funcţioneze Parlamentul, căci înţelegem cât de importantă este responsabilitatea pusă pe umerii noştri", a menţionat fostul preşedinte al Legislativului.

Vestea proastă pentru deputaţi este că societatea civilă va monitoriza, în baza aceleiaşi metodologii, şi sesiunea de toamnă-iarnă.

Fără salarii, automobile și telefoane
Pentru a disciplina deputaţii, autorii raportului sugerează să fie incluse în Regulamentul Parlamentului sancţiuni pentru absenţele nemotivate. Această propunere a fost făcută anterior şi de către deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană. Potrivit liberalului Vlad Lupan, chiulangiii ar trebui „să fie lipsiţi de salariu, de maşini de serviciu şi de telefoanele corporative".

Deputatul neafiliat Mihai Godea este însă de părere că acestora ar trebui să le fie ridicată chiar imunitatea parlamentară. Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi-a îndemnat colegii să elaboreze un pachet de amendamente la Legea cu privire la statul deputatului, care nu prevede penalizări pentru deputaţi, şi să vină cu un proiect în Parlament.

O agendă încărcată
Deputaţii vor avea o agendă încărcată în noua sesiune parlamentară, care începe astăzi. Potrivit ordinii de zi stabilite de Biroul permanent al Legislativului, numai la primele şedinţe ei urmează să examineze peste 20 de proiecte de legi şi hotărâri.

Tradiţional, în deschiderea sesiunii, la tribună vor ieşi cu luări de cuvânt liderii celor patru fracţiuni parlamentare. Urmează o serie de modificări şi completări la diverse acte legislative, ratificarea mai multor acorduri şi convenţii internaţionale.

Prioritatea noii sesiuni rămâne alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Legislatorii trebuie să găsească o soluţie pentru impasul în care s-au pomenit, mai ales că rămân sub ameninţarea dizolvării Parlamentului.

Comuniştii au anunţat deja că vor cere deputaţilor din Alianţa pentru Integrare Europeană să stabilească data alegerii şefului statului, ca o condiţie pentru eventualele negocieri dintre PCRM şi cele trei partide de coaliţie.

Până la finele anului, aleşii poporului urmează să aprobe, totodată, politicile bugetar-fiscale şi bugetul de stat pentru 2012. Aşteaptă votul deputaţilor şi reformele în domeniul justiţiei şi cel fiscal, precum şi un şir de restanţe ce ţin de implementarea Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize şi semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
 
adevarul

0