397

Gazprom sub lupa Comisiei Europene

Gazprom si partenerii sai europeni in atentia Comisiei Europene din cauza unor posibile practici anticoncurentiale
 
Comisia Europeana a efectuat marti inspectii inopinate la sediile companiilor din sectorul gazelor naturale din Europa, in cadrul unei anchete ce vizeaza in principal gigantul rus Gazprom, potrivit AFP. Autoritatile de concurenta europene au efectuat inspectii la 20 de locatii din zece state din Europa Centrala si de Est si au vizat inclusiv operatiunile Gazprom din Germania si Cehia. Printre companiile vizate de inspectiile autoritatilor de concurenta se numara si RWE, Eon si OMV.

Grupul Gazprom a confirmat ca sediile sale din Germania si Cehia au fost perchezitionate si a anuntat ca societatile pe care le controleaza vor face tot posibilul sa isi indeplineasca obligatiile contractuale si, in acelasi timp, sa sprijine actiunile oficialilor Comisiei Europene, potrivit Financial Times.

Gazeta.ru arata ca au avut loc inspectii la sediile Gazprom Germania si Vemex (grup ceh detinut in proportie de 51% de Gazprom Germania), in vreme ce presa din Lituania scrie ca Lietuvos Dujos, companie la care grupul rus detine 37,1% din actiuni, a fost, de asemenea, perchezitionata.

FT precizeaza ca grupul german RWE a confirmat ca sediile sale din Essen si Praga au fost perchezitionate, in vreme ce Eon a anuntat ca birourile sale din Essen si divizia de furnizarea a gazelor naturale Eon Ruhrgas au fost vizate de inspectii.

Publicatia mai arata ca este posibil ca si sediile grupului austriac OMV sa fi fost perchezitionate.

"Salutam aceasta ancheta si cooperam pe deplin cu autoritatile UE", a declarat pentru FT un purtator de cuvant al RWE. Un reprezentant al filialei cehe a RWE a declarat pentru AFP ca ancheta Comisiei Europene se refera la ''un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata europeana de catre societatea Gazprom''.

Unul dintre motivele care au dus la declansarea acestei investigatii este plangerea impotriva Gazprom depusa in luna ianuarie de catre Lituania, in care gigantul rus este acuzat de abuz de pozitie dominanta in calitatea sa de furnizor principal de gaz si actioneaza pentru a impiedica liberalizarea pietei de energie din statul baltic. Autoritatile de la Vilnius au aratat ca pozitia Gazprom in ceea ce priveste furnizarea si distributia de gaze pune in pericol securitatea energetica pe termen lung a Lituaniei.

In opinia noastra, presiunile economice si politice exercitate de ca furnizorul de gaze monopolist au ca scop prevenirea restructurarii sectorului gazelor naturale din Lituania intr-un mod care ar incuraja intrarea pe piata a altor furnizori de gaze naturale", a declarat la acel moment ministrul lituanian al energiei, insa afirmatiile sale au fost negate de oficialii Gazprom.

De obicei, investigatiile complexe ale Comisiei Europene se pot intinde pe mai multi ani, iar oficialii arata ca efectuarea inspectiilor nu inseamna ca societatile vizate sunt vinovate sau au comis greseli.

Comisia Europeana a anuntat marti ca a demarat o investigatie privind ''posibile practici anticoncurentiale in furnizarea de gaze naturale in Europa Centrala si de Est''. Companiile perchezitionate sunt ''active in furnizarea, transmiterea si stocarea de gaze naturale in mai multe state'' europene si Comisia se teme ca ele recurg la ''practici anticoncurentiale''.

In cazul in care companiile vizate se fac vinovate de practici anticoncurentiale, ele risca amenzi cuprinse intre 10% si 30% din cifra de afaceri anuala.

"Amenzile sunt foarte mari pentru astfel de cazuri", avertizeaza seful firmei de consultanta East European Gas Analysis, Mihail Korchemkin, citat de Gazeta.ru. Anul treut, Gazprom a furnizat numai in Germania 34 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce inseamna aproximativ 9,3 miliarde de dolari, a adugat el.

Daca vinovatia Gazprom va fi dovedita pe cea mai mare dintre pietele de desfacere ale companiei, cea germana, amenda impusa de CE ar putea fi cuprinsa intre 900 milioane de dolari si la 2,8 miliarde de dolari.
0