956

Producătorii amenință că vor majora prețul la ouă

 
De la 1 ianuarie 2012 producătorii de ouă vor fi obligați, prin decizie de Guvern, să aplice ștampile pe produsele sale. Ștampilele aplicate vor prezenta cumpărătorului ziua când acestea au fost aduse la fabrică.

Această decizie a stârnit nemulțumirea mai multor producători. Unii agenţie economici spun că implementarea noului sistem va duce la majorarea preţului la ouă până la dublare, iar alţii anunţă că vor vor fi nevoiţi să concedieze angajaţii care acum lucrează la sortarea ouălor. Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), spune că această cerinţă este una impusă de Uniunea Europeană şi nu poate fi neglijată.

Directorul general al fabricii „Avicola” de la Corlăteni, Râșcani, unul din cei mai mari producători de ouă din țară, Iurie Urzică, menționează că acest nou sistem este foarte costisitor.  „Ne va afecta tare întreprinderea, deoarece aparatajul pentru ştampilare este forte scump, de la 200 de mii de euro în sus. Este o investiţie mare, dar nu am încotro, trebuie să o fac”, a menționat acesta. Urzică precizează că există utilaj și mai ieftin, dar pentru acesta e necesar a fi procurate ștampile și e necesar a fi angajat un număr mai mare de lucrători. „În schimb, utilajul de 200 de mii de euro, sortează şi marchează 50 de mii de ouă pe oră”, a mai precizat acesta.

Urzică susține că, dacă va fi implementat acest nou sistem, va crește și prețul la ouă.  „Va creşte în mod obligator, pentru că producătorul trebuie să-şi răscumpere investiţia”, spune el. Cu toate acestea directorul general al „Avicola” avertizează ca eficiența acestui sistem ar putea fi nulă. „Acest nouă sistem nu schimbă nimic în consumarea ouălor. El nu îmbunătăţeşte calitatea ouălor şi garantează că ouăle sunt proaspete. Sunt nişte nuanţe în acest sens. Producătorul poate aplica ştampila atunci când le vinde şi nu neapărat atunci când sunt aduse la fabrică”, a precizat Urzică. „De ce se face acest lucru, eu ca producător nu înţeleg, şi cui îi ieste convenabilă această treabă nu înţeleg”, spune revoltat producătorul.

Un alt producător din tagmă,  Tudor Sârbu, Directorul fabricii de ouă din Târnova, precizează că e posibil să fie nevoit să concedieze un număr de persoane, pentru că noul sistem va automatiza puternic producția. „După ce va fi montată noua maşină de sortat şi marcat, dacă astăzi la mine lucrează 20 de oameni, atunci vor rămâne numai 8 persoane. Deci, trebuie să eliberăm 12 persoane, pentru că munca manuală dispare. Practic, factorul uman îl eliminăm”, spune, un pic îngrijorat, directorul fabricii.

„Probabil, cineva ar avea interes să fie implementat acest sistem. Nu este exclus că unii producători vor dispărea de pe piaţă pentru că nu vor avea posibilitatea să ştampileze ouăle”, menționează indignat Sârbu.

De cealaltă parte, Vasile Bumacov, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, susține că producătorii, nu vor avea încotro, și vor fi nevoiți să aplice ștampile pe produsele sale. „Este hotărâre de Guvern, care a fost de două ori prelungită, nici nu poate fi vorba ca de la Anul Nou ei să nu marcheze ouăle. Utilajul este ieftin, 3-4 mii de euro, iar acele scumpe sunt pentru întreprinderi foarte mari. Noi nu vom accepta ca să nu fie marcate ouăle începând cu noul an”, a declarat ministrul.

Bumacov nu se arată îngrijorat de declarațiile producătorilor, comform cărora aceștia ar putea majora prețul la ouă. Acesta crede că prețul nu va fi majorat deoarece astfel produsul nu se va mai vinde. El îi consideră neserioşi pe producătorii care declară că vor concedia oamenii.

Pentru cei care susțin că vor ştampila ouăle atunci când le este favorabil, ministrul are un avertisment: „Ve-ți fi cercetaţi de către Agenţia sanitar-veterinară pentru securitatea produselor de origine animalieră!”.

Potrivit lui, în Moldova sunt peste 15 producători de ouă, dintre care majoritatea sunt dotaţi cu echipament special pentru marcarea produselor.

Amintim că la 24 iunie curent, Guvernul a aprobat o hotărâre, prin care obligă fabricile avicole să indice pe toate ouăle ziua când au fost produse.
 
eco.md
0