947

Ce s-a întâmplat la UniversalBank și cine a stat în spatele atacului de la MAIB?

 
Deși au trecut câteva săptămâni, autoritățile nu se grăbesc să facă lumină cu privire la tentativa de atac raider asupra a două bănci din Moldova. Organele de anchetă păstrează deocamdată în secret informațiile despre ce s-a întâmplat la începutul lunii august. 

Cert este faptul că în această chestiune s-au implicat imediat oficiali UE de cel mai înalt rang, motiv pentru care Guvernul moldovean a acționat prompt în blocarea unor tranzacții cu acțiuni ale MAIB (Moldova Agroindbank) și UniversalBank. 

La mijlocul lunii august, un mesaj anonim anunța redacția UNIMEDIA despre faptul că două bănci comerciale din țară s-au pomenit într-o situație delicată atunci când o parte din pachetul de acțiuni al acestora s-a încercat a fi înstrăinat prin intermediul secţiei de tranzacţii directe a bursei.

În urma acțiunilor, cca 78% din acțiunile Universalbank și cca 28% din acțiunile MAIB ar fi fost înstrăinate. În ultimul caz, totul ar fi avut loc printr-o decizie judecătorească de la Căușeni.

La 19 august, UNIMEDIA a publicat o știre despre acest subiect. Serviciul de presă al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției a confirmat că instituția investighează cazurile celor două bănci, dar a refuzat să ofere mai multe detalii. MAIB a declarat pentru UNIMEDIA că nu comentează informațiile, iar reprezentanții UniversalBank s-au declarat siguri că e vorba de atac raider.

Pachetul de acțiuni înstrăinat de la MAIB ar fi aparținut unui grup de persoane din Slovenia. După aflarea noutății, oamenii de afaceri au reacționat imediat și au informat atât autoritățile RM, cât și instituțiile europene despre ce se întâmplă. Se presupune că aceștia ar fi reușit să pună în circuit și oficiali de rang înalt din cadrul Uniunii Europene.

După câteva zile, în ședința de Guvern din 24 august, premierul Vlad Filat întrerupe ședința și îi convoacă într-o ședință secretă de urgență pe reprezentanții PL și PD. După o oră, la reluarea ședinței Executivului, toți miniștrii votează un proiect de lege prin care se menționează că orice tranzacții de genul celor întâmplate la MAIB și UniversalBank trebuie să fie aprobate de Banca Națională a Moldovei. Proiectul, cu titlul de asumare în fața Parlamentului, este votat de toți exponenții guvernării, fără ca Marian Lupu sau alți adversari politici ai premierului să critice decizia luată. Decizia intră imediat în vigoare, fără ca să mai fie votată de Parlament.

Drept urmare a celor întâmplate, cu o viteză demnă de luat în seamă, Delegația UE în R. Moldova emite un comunicat în care salută decizia Guvernului de adoptare a proiectului de lege ce vizează "securitatea tranzacțiilor pe piața de valori imobiliare".

Până în prezent nu se cunoaște cine a încercat să preia 1/3 din acțiunile MAIB. Neoficial, se spune că ar fi vorba de un influent oficial cu afaceri în domeniul bancar. Nici premierul Filat, nici colegii săi de Alianță nu au oferit detalii despre ce au discutat în ședința secretă.

Potrivit ultimelor informații, cu astfel de situații s-au confruntat mai multe bănci din Moldova.  

În cazul Universalbank, un comunicat de presă informează că astăzi la ora 11.00, Renat Usatîi, reprezentantul noilor acționari va susține o conferință de presă și va răspunde la toate întrebările.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: UNIMEDIA

0