471

Voronin în rolul lui Roşca?

 Sunt tot mai multe semnele că următorul preşedinte al RM ar putea fi Vlad Filat. Declaraţia premierului că în toamnă vom avea un preşedinte care va fi votat cu mai mult de 61 de voturi sugerează că există o înţelegere între el şi Voronin în privinţa ieşirii din impasul politic în care ne aflăm de doi ani şi ceva. Curios, oare cine o fi mediat negocierile dintre ei? E puţin probabil să fi fost iniţiativa lui Filat. S-ar putea, după cum spune Mircea Druc, să fie aceleaşi forţe care l-au împins în braţele lui Voronin pe Iurie Roşca.

Există o diferenţă

E adevărat, există o diferenţă în cazul dat: nu Filat, ci Voronin trebuie să joace rolul lui Roşca. PCRM trebuie să-i acorde întregul sprijin politic PLDM-ului, fără să ceară o alianţă formală, care le-ar fi fatală liberal-democraţilor. Regulile de joc par să rămână aceleaşi: în schimbul sprijinului politic, PLDM va îndeplini nişte condiţii neformale, dar importante pentru Voronin. Una ar fi imunitatea pentru el şi familia sa. Alta.... sacrificarea istoriei românilor? S-ar putea ca prima declaraţie a lui Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, privind statutul opţional al istoriei românilor să fi fost cea sinceră. Vom vedea la 1 septembrie, când va începe anul de şcoală. Norocul nostru că forţele respective nu par să atenteze, deocamdată, la disciplina „limba şi literatura română”. Căci, ne convingem încă o dată, politicianul moldovean este cel mai „flexibil”, nu există nicio „valoare”, nimic „sfânt”, la care el nu ar putea renunţa în anumite condiţii.

În acest context, e clar de ce a avut nevoie Filat de spectacolul, nu tocmai reuşit, al „consultărilor” cu societatea civilă, partidele şi sindicatele, şi de ce crede el că nu ne mai paşte pericolul comunizării. De aici şi declaraţiile sale ireverenţioase faţă de Curtea Constituţională. Asul din mâneca sa bate asul lui Ghimpu, pe care acesta nici nu-l avea. Poate că nici numele „păpuşarului” nu îl aflam, dacă Filat nu începea negocierile cu Voronin. Dar poate picătura care a umplut paharul o fi fost cazul „Franzeluţa”, când Filat s-a simţit „blocat” de Plahotniuc...

Obsesia lui Filat

Cum putea fi atras Filat în alianţa secretă cu PCRM? Propunându-i-se funcţia de preşedinte... El nu putea să reziste tentaţiei de a fi primul nu numai în sondaje, dar şi în realitate. Considerându-se politicianul nr. 1, îi este insuportabil să comunice colegial cu numărul 2, 3 sau – horribile dictum – 4. Chiar zilele trecute el declara că nu comunică decât cu persoana numărul unu din PD. Obsesiile sale ierarhice sunt vizibile.

Obsesia lui Lupu

Filat îşi justifică pasul prin faptul că Lupu s-a cramponat de acordul AIE şi nu se vede decât în funcţia de preşedinte al RM. De dragul adevărului trebuie să spunem că liderul PD nu pare dispus să facă un pas înapoi. În loc să îmbrăţişeze ideea unui preşedinte neafiliat politic, lansată de comunişti, el a respins-o în mod hotărât, categoric. El nu numai că nu negociază cu PCRM, pentru a obţine cele 2 voturi necesare, dar s-a pronunţat împotriva întâlnirilor lui Filat cu Voronin. Inflexibilitatea lui Lupu în această chestiune îl determină, pe de altă parte, să manifeste o „flexibilitate” excesivă acolo unde nu se cere, faţă de Constituţie. Liderul PD este dispus, de dragul alegerii sale în postul de preşedinte, să-l sprijine pe liderul PL Mihai Ghimpu în ideea naivă, bizară a adoptării în grabă a unei noi Constituţii.

Alianţa nu poate fi sacrificată

În afară de concesiile menţionate mai sus, ce mai poate sacrifica Filat? Din punctul nostru de vedere, el nu poate sacrifica Alianţa. Dacă sacrifică Alianţa, el rămâne, volens-nolens, la cheremul PCRM. Iar păstrarea Alianţei va depinde de păstrarea în funcţii a reprezentanţilor PD şi PL.

S-ar putea ca Voronin să se mulţumească cu simplul fapt că Lupu se va simţi umilit (din vina sa) şi că Ghimpu nu va ocupa funcţia de preşedinte al Parlamentului, dar cum vor proceda liderii PD şi PL dacă Filat va fi ales preşedinte? Şi Lupu, şi Ghimpu au declarat mai înainte că, în cazul unei înţelegeri între PLDM Şi PCRM, se vor retrage în opoziţie. Acesta nu va fi cel mai deştept pas din partea lor. Filat preşedinte nu e mai rău decât alegeri anticipate. Declaraţia lui Ghimpu a fost emotivă, negândită. Retragerea în opoziţie ar însemna opţiunea pentru alegeri anticipate cu pierderea unei părţi importante din electorat. În loc să se extindă, PL s-ar putea restrânge până la dimensiunile PPCD-ului de cândva. Cu atât mai mult, va avea de pierdut PD, situat pe eşichier între PLDM şi PCRM, dacă opoziţia va fi motivată doar de ambiţiile personale ale lui Lupu. Punctul vulnerabil al PD – e vorba despre Plahotniuc – va deveni şi mai vulnerabil. Toate persoanele considerate a fi în relaţii cu el, începând cu procurorul general, vor fi măturate din posturile pe care le deţin.

Verdele va domina

Sigur, decât situaţia de azi, mai bine Filat preşedinte. „Mai bine alegeri anticipate, decât Filat preşedinte” este o prostie. Pericolul dictaturii, despre care au scris unii colegi, este, eufemistic vorbind, o exagerare. Şi nu de aceea că Filat nu ar avea înclinaţii de dictator. Din păcate le are. Lipsindu-i însă majoritatea în Parlament, Filat va fi cu mâinile legate, el nu are cum să dicteze, chiar dacă va încerca. Un parlament independent poate rezista dictaturii, atâta timp cât nu se trage în el cu tunul. Şi presa nu are cum să fie supusă de Filat, nici măcar radioul şi televiziunea publică, deoarece doar parlamentul poate decide soarta lor. Iar o presă independentă e mai puternică decât un dictator. Va trebui totuşi să ne aşteptăm la o predominanţă a „verdelui” în peisajul public, la tot felul de acţiuni care să demonstreze hărnicia şi omniprezenţa preşedintelui, dar şi recunoştinţa poporului faţă de el. Numărul celor care vor observa, ca şi başcanul Formuzal, „marea capacitate de muncă, toleranţă şi răbdare” a lui Filat se vor înmulţi exponenţial. Dar vom supravieţui.

Scenariul cel mai optimist

RM este singurul stat din spaţiul post-sovietic în care comuniştii au de jucat un rol important în viaţa politică, spunea recent BBC. Însă comuniştii moldoveni nu au de gând să construiască comunismul, ei fiind de fapt foşti nomenclaturişti şi preşedinţi de colhozuri care au privatizat proprietatea de stat. Scopul lor e să-şi menţină proprietatea. Deocamdată, asta vor ei de la Filat. Dar pofta vine mâncând... Scenariul descris mai sus, cu păstrarea AIE, e cel mai optimist. Orice s-ar spune, liderul PLDM a început un joc periculos, pe contul nostru. Primele „victime” sunt elevii care nu vor studia „Istoria Românilor”...

Nicolae Negru
 
jurnal
0