491

Formuzal și Șlahtițchi din nou la cuțite

 
Confruntarea dintre bașcanul Găgăuziei și minitrul Educației nu a ajuns nici pe departe la final, dimpotrivă pare să ia amploare. Mihail Formuzal a declarat că Mihail Șleahtițchi n-are ce căuta la Guvern și că ar trebui să fie demis din funcție de ministru. De cealaltă parte, șeful de la Educație susţine că liderul de la Comrat a încălcat înțelegerea la care a ajuns cu prim-ministrul Vlad Filat
Replicile acide dintre cei doi au reapărut după ce Direcţia Educaţie de la Comrat a anunţat că o parte dintre tinerii găgăuzi care au picat examenul au fost admişi la facultăţi în străinătate. Nimeni, însă, nu a vrut să spună în ce ţări vor studia aceştia. S-au vehiculat mai multe universități din Turcia, Polonia şi Rusia.

„Nu voi spune care sunt acele instituţii, ca brigadierul tutunarilor să nu scrie scrisori miniştrilor Educaţiei cu cerinţa de a-i exmatricula pe aceşti copii. Îl am în vedere pe domnul Şleahtiţchi. Acesta este locul lui – brigadier al tutunarilor. Trebuie fugăriţi astfel de miniştri ai Educaţiei, care defavorizează sistemul”, a declarat Formuzal, citat de publika.md.

Replica ministrului Educației nu s-a făcut mult așteptată. „Dl. Formuzal este un personaj politic excentric şi dânsul în această calitate formulează tot felul de calificative stranii. Va trebui să mă documentez să aflu unde a avut loc această înmatriculare ilegală. Mă miră faptul că dl. Formuzal a făcut abstracţie de înţelegerea cu domnul Filat”, a specificat Şleahtiţchi.

UNIMEDIA amintește că în urma discuției pe care a avut-o Mihail Formuzal cu premierul Vlad Filat s-a convenit că cei 47 de absolvenți găgăuzi care au primit note negative la proba de limba română își vor putea continua studiile în colegii și nu doar în școli profesionale. Totodată, şeful-adjunct al Direcţiei Învăţământ de la Comrat a declarat că acești absolvenţi vor putea fi admiși în universitățile din Turcia, Rusia, Polonia. 

Ministrul Educației, Mihai Șleahtițchi susține că acest lucru este imposibil, deoarece Republica Moldova are încheiate acorduri cu aceste țări, care prevăd că ambele părţi recunosc diplomele elaborate doar de ministerele de resort. În caz contrar, instituţiile de învăţământ din străinătate care au acceptat la studii absolvenţii cu diplome emise la Comrat, au încălcat grav legislaţia internaţională. 

Sursa: UNIMEDIA

0