1045

Atac raider la Universalbank?

 
În statisticile bursiere de săptămâna trecută figurează o informaţie pe cât de interesantă, pe atât de neaşteptată, potrivit căreia vineri, prin intermediul secţiei de tranzacţii directe a bursei, a fost efectuat transferul de proprietate asupra unui pachet de 78,61% din acţiunile Universalbank pentru a executa o Hotărâre judecătorească. Cei de la bancă susţin că este vorba de un atac raider.

Este vorba de o decizie a Judecătoriei Centru din Chişinău care i-a dat câştig de cauză companiei Komer F (după unele informaţii înregistrată în statul Panama), care a adjudecat pachetul respectiv de la acţionarul majoritar al băncii, cetăţeanul Federaţiei Ruse Gherman Gorbunţov. Deşi se numără printre băncile de talie mică din Republica Moldova, schimbarea proprietarului ei nu poate să nu prezinte interes pentru ţara noastră, unde evenimentele de acest gen nu sunt atât de frecvente.

Evident, s-au iscat o serie de întrebări care necesită răspuns. Informaţia surprinde în primul rând prin faptul, că până acum nu se ştia nimic despre  existenţa vre-unui litigiu ce ţine de dreptul de proprietate asupra pachetului majoritar al Universalbank. Cetăţeanul rus Gherman Gorbunţov a intrat încă la finele anului 2008 în posesia a 52,99% din acţiunile "Universalbank", achitând în total 46 mil. lei ($4,67 mil.). El a achitat preţul de 1660 de lei pentru o acţiune, ceia ce corespunde valorii nominale. Ulterior noul proprietar a fost obligat să iniţieze oferta publică de cumpărare a celorlalte acţiuni, or legislaţia referitoare la piaţa de capital prevede că persoana intrată în posesia pachetului majoritar de acţiuni al unei societăţi, trebuie să le propună şi celorlalţi acţionari să le cumpere acţiunile. Drept urmare, în urma încă a unei oferte publice din martie, 2009 şi a unei licitaţii cu strigare, Gorbunţov şi-a majorat participaţia până la 81,7%.

În primăvara acestui an ziarul Adevărul l-a plasat pe omul de afaceri rus printre cei mai importanţi deţinători de proprietate în sectorul bancar moldovenesc.

Cu toate acestea, Universalbank nu poate fi considerată o bancă destul de prosperă aflându-se mai tot timpul în coada clasamentelor profitabilităţii bancare. Anul trecut ea s-a numărat printre cele cinci bănci  comerciale moldoveneşti care au înregistrat rezultate financiare negative. Potrivit situaţiei din 30 iunie 2011, toate acele bănci, şi-au revenit, înregistrând profit. În minus a rămas Universalbank, fiind singura bancă din Moldova cu un rezultat financiar negativ. La situaţia din 30 iunie 2011 ea înregistra pierderi de 12,7 mil. lei.

Potrivit observatorilor de pe piaţa bancară, situaţia financiară defavorabilă aproape cronică a băncii se datorează unui management defectuos şi a unei game foarte restrânse de produse oferite. Până nu demult, circa o treime din veniturile băncii erau obţinute datorită dreptului exclusiv de a efectua pe teritoriul Republicii Moldova transferuri băneşti prin intermediul sistemului de transfer rapid Anelik.
Reieşind din faptul că  până acum nu s-a ştiut nimic despre litigiul menţionat şi dată fiind situaţia proastă financiară a băncii, prima presupunere după discuţiile cu mai mulţi observatori, a fost că, ar putea fi vorba despre  o simplă trecere a activelor dintr-un buzunar în altul al aceluiaşi proprietar.

Adică, trecerea acţiunilor persoanei fizice Gorbunţov în proprietatea formală a unei companii înregistrate într-o zonă off-shore, care, de asemenea, îi aparţine. Astfel, proprietarul de fapt se expune mai puţin. Cunoscătorii din domeniu susţin că schema respectivă de transfer este una destul de simplă şi implică şi mai puţin timp, şi mai puţine cheltuieli dar permite şi ocolirea unor regulamente ale autorităţilor de supraveghere ale pieţei de capital şi celei bancare.

Presupunerea respectivă a fost combătută însă de preşedintele executivului băncii Oxana Demidevschi, care a relatat pentru ECOnomist că este vorba despre un atac raider, atacatorii utilizând acte false pentru a intra în posesia acţiunilor băncii.

Ea a menţionat, că autorităţile de supraveghere s-au autosesizat asupra acestui caz,  tranzacţia este blocată până ce se vor clarifica lucrurile. Aurica Doina, membru al consiliului Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, a relatat, că într-adevăr CNPF s-a autosesizat şi cercetează acest caz, însă a spus că este prematur pentru a face unele calificări.

ECOnomist  va urmări în de aproape acest caz şi  va veni cu noi informaţii pe parcursul derulării evenimentelor.
 
eco.md

0