723

În Rusia se vorbeşte de un plan de anexare al Republicii Moldova de către România

Rusia nu vede cu ochi buni modul în care ţara noastră se raportează la Republica Moldova, iar la Moscova se vorbeşte tot mai mult despre existenţa unui aşa-numit plan al României de anexare a Republicii Moldova, relatează TVR într-un material difuzat miercuri seară.

Agenţia de presă RIA Novosti a organizat o dezbatere cu istorici şi politologi de la Moscova şi de la Chişinău. Tema dezbaterii a fost "Rusia, în contextul relaţiilor moldo-române", iar la acest multiplex au fost prezenţi şi corespondenţii TVR la Moscova şi Chişinău, Liviu Iurea şi respectiv Doru Dendiu.

Istorici ruşi şi politicieni de la Moscova sunt convinşi că România are un plan de anexare a Republicii Moldova, este concluzia pe care au tras-o cei doi corespondenţi, care relatează că la dezbatere, participanţii s-au întrecut în acuze la adresa ţării noastre şi a preşedintelui Traian Băsescu.

"După ce i-am avertizat pe partenerii noştri europeni de ce a fost în stare Saakaşvili (preşedintele Georgiei - n.r.) să facă în urmă cu trei ani, cred că acum nu vor dori ca Băsescu să procedeze la fel ca liderul georgian şi să submineze securitatea europeană. Este necesar ca Băsescu să fie avertizat că nu are voie să facă aşa ceva. Nu noi trebuie să-l avertizăm, ci acele forţe care îl susţin financiar. Cine îl plăteşte, acela trebuie să-l ţină şi în frâu", a declarat Serghei Markov, deputat al Partidului Rusia Unită.

În replică, Oazu Nantoi, analist politic de la Chişinău, spune: "Eu îl cunosc pe domnul Serghei Markov personal, de mai mulţi ani. Nu sunt sigur ce IQ are acest membru al Dumei de Stat din Federaţia Rusă, dar el se comportă ca un provocator ordinar de pe lângă curtea domnească".

Un alt participant la multiplexul organizat de RIA Novosti, istoricul Aleksandr Diukov, de la Fundaţia Memoria Istorică, susţine că pe timpul când Basarabia era în componenţa României, populaţia de peste Prut a avut mult de suferit. "Ştim din perioada interbelică la ce poate duce politica unui naţionalism agresiv - o românizare agresivă şi dorinţa de a înfăptui România Mare. O repetare a unui asemenea scenariu acum, chiar şi într-o formă mai uşoară, cred că nu şi-ar dori nimeni nici în Rusia, nici în Republica Moldova, şi nici într-o ţară din Uniunea Europeană", a declarat Diukov.

Şi la Chişinău sunt voci care susţin teoria moldovenismului. Mai mult, există forţe în Republica Moldova care manifestă pretenţii teritoriale faţă de partea de nord-est a României. Mihail Garbuz, preşedintele partidului "Patrioţii Moldovei", spune că avocaţii formaţiunii sale pregătesc "documentele necesare pentru câteva organizaţii internaţionale pentru reîntoarcerea teritoriilor care au fost cândva în componenţa Moldovei Mari".

La sfârşitul dezbaterii, relatează TVR, participanţii au ajuns la concluzia că aşa-numitul proiect de anexare a Moldovei de către România nu se va realiza - Rusia va continua să susţină statalitatea Republicii Moldova, ca ţară independentă şi de sine stătătoare.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/rusia-nu-vede-cu-ochi-buni-modul-in-care-romania-se-raporteaza-la-r-moldova_860684.html#ixzz1UhCaiyWH

0