740

TopGear în centrul unui SCANDAL. Testul mașinilor electrice a fost viciat! / VIDEO


Seria scandalurilor în care sunt târâţi cei de la Top Gear pare să nu se mai termine. După ce şi-a atras antipatia persoanelor cu dizabilităţi, show-ul britanic stârneşte reacţii negative şi din partea celor de la Nissan. Într-un episod recent, Jeremy Clarkson şi James May pun în scenă un comparativ între două modele electrice vândute în Europa: Citroen C-Zero şi Nissan Leaf.
 
Cei doi moderatori încearcă să ajungă în oraşul englez Lincoln pentru demonstra tuturor că autonomia modelelor electrice nu este suficientă pentru călătorii pe distanţe lungi. Inevitabilul se produce şi Leaf rămâne fără baterie. Cei doi colegi sunt nevoiţi să se oprească vreme de 10 ore, în holul unei universităţi, pentru a încărca maşinile.

Nissan a răspuns într-un mod diplomatic concluziilor trase de Jeremy Clarkson prin instalarea a două puncte de încărcare gratuite în micul orăşel Lincoln. Potrivit japonezilor, măsura ar urma să-i ajute pe cei care vizitează localitatea la volanul propriilor modele electrice.

Un material apărut însă în The Guardian, citat de automarket.ro, atacă direct înclinarea show-ului britanic către senzaţional, cu preţul sacrificării unei informări corecte. Jurnaliştii britanici susţin că Leaf-ul utilizat de Clarkson nu a fost încărcat 100% atunci când moderatorul a pornit la drum.

Acuzaţiile The Guardian se bazează pe informaţiile oferite de un sistem de monitorizare instalat de Nissan pe exemplarul testat de Top Gear. Potrivit acestuia, în bateriile lui Leaf se mai afla doar 40% din cantitatea totală de energie. Tocmai acest aspect a făcut ca autonomia modelului testat să nu sară de 100 de kilometri.


eco.md
0