417

Deraiere penibilă pentru Germania

Putin şi premiul Quadriga - deraiere penibilă pentru Germania  
 
 
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Vladimir Putin
 
 

Lui Vladimir Putin i se va acorda premiul Quadriga. Autoritarul prim-ministru şi fost preşedinte al Rusiei îşi va lua în primire distincţia la Berlin, la 3 octombrie, ziua unificării celor două state germane postbelice.
 

 
Or, potrivit celor care-l acordă, acest premiu ar urma să fie decernat unor personalităţi-model, unor oameni exemplari, care contribuie la edificarea celor mulţi şi se angajează întru promovarea binelui comun. Poate oare trece Vladimir Putin drept un astfel de om?
 
Potrivit curatoriului asociaţiei numite Atelier Germania, care decernează acest premiu onorific, nedotat financiar, Putin ar urma să fie distins pentru meritele sale în materie de stabilizare a Rusiei. Or, membri în acest for sunt şi o serie de deputaţi ai Bundestagului, care ştiu sau ar trebui să ştie bine cine şi ce este Vladimir Putin. Alegerea premierului rus ca personalitate căreia urmează să i se facă onoarea unei astfel de distincţii a stârnit ample critici, atât în Germania, cât şi în afara ei.
 
Fiindcă e nevoie de foarte multă fantezie ca să-i atribui la Putin însuşirea de personalitate exemplară, care s-a angajat în a-i ilumina pe alţii şi a promova binele comun. În Rusia de azi, marcată de un capitalism al tâlharilor de drumul mare, cămaşa le este tuturor mai aproape decât haina, iar binele comun a ajuns lanterna roşie pe lista de priorităţi.
 
De-a dreptul cinică e şi altă justificare a celor care acordă premiul Quadriga. Potrivit lor, Putin urmează să fie distins pentru că e deopotrivă previzibil şi tenace.
 
Oare la ce se referă aceşti domni? La modul în care Putin îi tratează  pe membrii opoziţiei şi pe militanţii pentru drepturile omului? Sau poate la fostul şef al concernului Yukos, duşmanul intim al lui Putin, care s-a văzut condamnat la ani grei de temniţă? Or poate că fac aluzie la riguroasa îngrădire a libertăţii presei ruseşti? Mulţi sunt ziariştii cărora li s-a luat viaţa doar pentru că au publicat relatări critice la adresa regimului Putin.
 
E posibil ca juriul să fi făcut trimitere la maltratarea fizică a demonstranţilor pentru democraţie, a oamenilor opoziţiei care îndrăznesc să iasă în stradă spre a protesta împotriva sistemului Putin?
 
În ce se poate avea în orice caz încredere la Putin, fostul şef al KGB-ului rusesc, se ştie: în dorinţa lui de a se menţine cu orice preţ la putere.
 
Din acest sistem face parte şi actualul preşedinte, Dmitri Medvedev. Care, deşi s-a pronunţat pentru reforme, a declarat recent că el şi Putin au acelaşi program.
 
În toate cuvântările sale, Putin s-a bătut cu pumnii în piept, afirmând că ar vrea să lupte contra corupţiei. Or, sub conducerea lui, Rusia a devenit unul din cele mai corupte state ale lumii.  
 
Clivajul dintre săraci şi bogaţi a crescut permanent. Şi aceasta este, desigur, o formă de stabilitate pentru care merită să fi premiat. Şi mai absurdă e justificarea vizând politica externă a lui Putin, dată fiind brutalitatea manifestată de liderul de la Moscova în războiul cecen or în declanşaraea invaziei în Georgia.
 
Or, printre laureaţii premiului Quaudriga se numără personalităţi precum Vaclav Havel. Sau Mihail Gorbaciov, E o ruşine pentru ei să fie puşi alături de Putin.
 
Autor: Hermann Krause

0