Funcţia de primar al capitalei este o trambulină pentru cea de preşedinte sau premier, opinii
Funcţia de primar general al municipiului Chişinău reprezintă una din funcţiile de bază ale statului, din acest motiv candidaţii se aruncă în lupta crâncenă pentru Primărie, unii sunt gata să schimbe funcţiile actuale, destul de înalte, pe cea de primar.
Contactat de Info-Prim Neo, Serafim Urecheanu, primar al municipiului Chişinău între anii 1994-2005, a declarat că funcţia de primar al capitalei este una dintre cele mai responsabile din stat şi „dacă vii la Primărie, trebuie să munceşti". Serafim Urecheanu a menţionat că nu toţi dintre cei care concurează la aceasă funţie îşi imaginează starea reală a lucrurilor din gospodăria capitalei, nu toţi îşi dau seama de posibilităţile reale ale municipalităţii pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă oraşul.
Fostul primar contează foarte mult ca între organele centrale ale statului şi administraţia publică locală vor exista relaţiile strânse de conlucrare. „De multe ori, în ultimii 20 de ani, cu părere de rău, organele centrale au uitat sau au negat că Chişinăul este capitala Republicii Moldova", a notat Urecheanu.
Întrebat dacă pretendenţii la funcţia de primar ar avea anumite interese să ajungă în Primărie, Serafim Urecheanu a răspuns că ar fi incorect să aibă interese, inclusiv politice, pentru că funcţia de primar este o funcţie cheie în stat şi ar fi foarte bine ca pretendenţii să fie cât mai mult depolitizaţi.
Răspunzând la aceeaşi întrebare, Vasile Ursu, ex-primar interimar al municipiului Chişinău în perioada 2005-2007, a admis că persoanele care candidează la funcţia de primar ar putea simţi necesitatea şi capacitatea de a face pentru capitală mai mult decât actuala conducere. „Unii cred că se spală bani, dar totul e controlat şi nu este asta. În acelaşi timp, nimeni dintre ei nu are o practică în administraţia publică locală şi cum pot să cred eu că va face ceva unul sau altul?", a spus Vasile Ursu.
De asemenea, Vasile Ursu a declarat că există şi interese de partid, pentru că un partid având puterea, câştingând alegerile, capătă şi locuri în Consiliul municipal. ,,Chişinăul este un start bun pentru orice partid", a subliniat fostul primar interimar. Ursu susţine că autorităţile publice locale trebuie să conlucreze întru binele cetăţenilor cu autorităţile centrale, indiferent de cine stă la cârma ţării
Mihai Severovan care în 1989 a fost preşedinte al Comitetului Executiv orăşenesc Chişinău (primar general), a declarat că multora le-ar plăcea să devină primari, dar nu toţi sunt conştienţi de responsabilităţile unui primar. ,,Poate unii pretind la statutul de primar, dar aceştia trebuie să înţeleagă că funcţia de primar este una enorm de responsabilă şi nu este suficient să-ţi doreşti să devii primar. Trebuie să ştii ce ai de făcut şi cum ai de făcut şi sunt nişte riscuri foarte mari pentru cetăţeni, atunci când se votează persoane nepregătite", a comunicat Severovan.
Referitor la persoanele care critică situaţia din municipalitate, Severovan a spus că îi pare rău de aceşti de oameni, pentru că nu cunosc problemele din oraş. „De fapt, problemele există şi ele vor exista, nu pot apărea drumuri sau tramvaiuri într-o zi", a mai spus Mihai Severovan.
Contactat de Info-Prim Neo la aceeaşi temă, analistul politic, Roman Mihăieş, a declarat că pretendenţii luptă pentru Primărie pentru că îşi doresc să o câştige şi vor să-şi impună programele.
„Funcţia de primar de Chişinău este una dintre primele funcţii în stat, pentru că Chişinăul, ca pondere şi a populaţiei, şi a economiei, şi a finanţelor, alcătuieşte aproximativ 2/3 din Republica Moldova, de aici şi interesul mare pentru funcţia de primar general", a menţionat analistul.
Potrivit lui Roman Mihăieş, „cine devine primar general al capitalei devine a patra figură politică în stat, după şeful statului, după prim-ministru şi după spicherul Parlamentului, şi are şi posibilitatea de a deveni şi preşedinte, şi premier, aceasta îi face pe mulţi să aspire".
voceabasarabiei