1005

Nicolae Negru: Alianța PLDM+PCRM este posibilă


Comuniștii îl curtează pe „contrabandistul” Filat și-i tratează condescendent pe Lupu și Ghimpu. Oricât ar părea de ciudat, unii peledemiști se simt măguliți de atenția pe care le-o acordă Voronin, lor le fac plăcere elogiile liderului comunist, considerând că acesta a ajuns să înțeleagă și să aprecieze rolul PLDM.
 
„Dacă dînsul (Vladimir Voronin) a vorbit atît de elogios la adresa PLDM, mă bucur că în sfîrşit a înţeles că sîntem o forţă serioasă, responsabilă, care pune în prim-plan interesul Republicii Moldova şi al cetăţenilor săi”, astfel a comentat pentru Moldpres viceprim-ministrul Iurie Leancă dorința lui Voronin de a rezolva criza politică numai împreună cu PLDM, ignorând PD și PL, cu care nu ar avea rost să discute, căci sunt „partide mici”.
 
Filat a avut o întâlnire secretă cu Voronin, despre care nu i-a informat pe Lupu și Ghimpu, ceea ce a provocat suspiciuni în rândurile PD și PL și zvonuri în societate. Roman Mihăieș scrie pe blogul său, cu trimitere la „tot felul de speculații de pe Internet”, că Filat este ademenit cu funcția de președinte al RM, Dodon ar urma să ocupe postul de prim-ministru, iar Lupu „poate fi lăsat spicher dacă va dori și PD să se ralieze”, iar dacă va refuza, în locul său, va fi instalat Voronin. Conform altui scenariu, scrie Mihăieș, președinte ar urma să fie aleasă Natalia Gherman, iar spicher ar deveni Voronin, Filat rămânând premier.
 
Într-o conferință de presă de după vizita sa la Bruxelles, premierul Filat a recunoscut că a avut o întâlnire cu Voronin, dar nu duminică, ci sâmbăta trecută, și a negat faptul că ar dori să devină președinte ales de parlament, în cadrul unor negocieri. Liderul PLDM a adăugat că AIE se va întruni pentru a elabora un punct de vedere comun asupra chestiunii alegerii președintelui RM.
 
Duminică însă, ca un trăsnet din senin, a venit o scurtă remarcă făcută de parlamentarul european liberal-democrat Graham Watson, din Marea Britanie, cu care Filat s-a întâlnit miercuri la Bruxelles, publicată pe Unimedia. Într-un raport apărut, pe 12 februarie, în publicația „The People Republic of South Devon”, Watson scrie că la întâlnirea avută cu premierul Filat, în cadrul căreia s-a discutat despre „progresul în aducerea RM mai aproape de UE”, el s-a ales cu „temerea”că Filat ar fi „tentat să-i aducă pe comuniști la guvernare, lucru care nu va fi văzut deloc bine la Bruxelles”.
 
Astfel ceea ce părea un zvon parcă prinde contur prin comportamentul liderilor PLDM și PCRM. Dar pe cât de justificate sunt temerile lui Watson. Este impresia sa bazată pe afirmații concrete sau e vorba despre o eroare de interpretare? Cât de real ar putea fi un asemenea scenariu, dacă presupunem că Filat renunță, din cauze obscure, la lozinca sa „Republica Moldova fără Voronin, Republica Moldova fără comuniști”?
 
De ce să ne ascundem după deget, o alianță între PLDM și PCRM ar fi în interesul RM. Dar numai în anumite condiții. Ce păcat că cel mai mare partid din RM se află într-o formă „nevandabilă”, compromisă. Dacă avea un alt nume și își schimba la timp liderul… Cu alte cuvinte, dacă era un partid democratic… dar nu este. Același Watson mai spune că tulburările din lumea arabă îi determină pe liderii UE să vorbească mai puțin despre un guvern stabil și mai mult despre un guvern sustenabil, recunoscând că injustiția socială și refuzul libertății face ca un stat să devină în mod inerent instabil. Această schimbare de optică a fost testată și în RM, pe 7 aprilie 2009. Dacă Filat i-ar aduce pe comuniști la guvernare, și-ar scuipa nu numai propria imagine, ar scuipa în față tinerii care au ieșit atunci în stradă, ar scuipa victimele regimului comunist. Ca să nu mai vorbim despre reacția Bruxelles-ului.
 
Dacă dl Filat nu are de gând să se sinucidă politic și dacă nu este cumva coleg secret cu Iurie Roșca, alianța cu PCRM este posibilă numai dacă Voronin convoacă de urgență un congres, schimbă numele partidului, adoptă un nou program, renunță la seceră și ciocan, și… demisionează. Dacă liderul PCRM ține la interesul RM măcar pe un sfert din cât declară, are șansa să o dovedească.

Situația s-ar simplifica imediat, criza s-ar încheia, dacă PLDM și alte partide nu s-ar teme să se compromită prin alianța cu PCRM. Dar atâta timp cât în frunte se află Voronin, nimic nu se va schimba.
 
Are dreptate Lupu când spune că Voronin nu urmărește decât scopul dezbinării AIE pentru a reveni la putere. Dacă s-ar împăca cu existența AIE, dacă ar accepta să rămână timp de patru ani în opoziție, nu ar purta negocieri secrete cu Filat și nu ar aduce elogii PLDM. Plăcerea pe care le provoacă liberal-democraților laudele lui Voronin este plăcerea unor miei la elogiile unui lup.
 
http://ziar.jurnal.md/2011/02/15/nicolae-negru-alian%C8%9Ba-pldmpcrm-este-posibila/
0